Tot el que sabem (de moment) del cas Alec Baldwin

La mort accidental de la directora de fotografia Halyna Hutchins ha commocionat Hollywood i ha posat una sèrie d'interrogants sobre la taula

4 min
Església en l'escenari on va passar l'accident d'Alec Baldwin

BarcelonaDijous de la setmana passada, l'actor Alec Baldwin va matar accidentalment la directora de fotografia Halyna Hutchins i va ferir el director Joel Souza. Els fets van passar mentre rodaven el western Rust al ranxo Bonanza Creek de Nou Mèxic, quan Baldwin va disparar una pistola que teòricament era d'attrezzo i no havia d'estar carregada amb bales de foc. L'accident, que ha commocionat Hollywood i tot el món, s'està aclarint a mesura que passen els dies i avança la investigació del xèrif del comtat de Santa Fe. Això és el que, ara per ara, se sap del cas:

  • Tot va passar durant un assaig. Segons la declaració jurada del director de la pel·lícula, Baldwin estava assegut en un banc de fusta d'una església, assajant una escena en què havia de desenfundar un revòlver i apuntar la lent de la càmera. Souza ha assenyalat que ell estava dret amb Hutchins “mirant l'angle de la càmera”. Va veure que Hutchins s'agafava l'abdomen i començava a trontollar cap enrere. Aleshores es va adonar que ell mateix sagnava per l'espatlla. 
  • Només es va disparar una bala. Si bé al principi es creia que hi havia hagut més d'un tret, les investigacions del xèrif han conclòs que Baldwin només va disparar una bala. Ho va fer amb una pistola Colt del calibre 45 carregada amb una bala de plom. Els investigadors han recuperat el projectil i el casquet de la munició.
  • La responsable de les armes i l'assistent de direcció, sota sospita. Als interrogatoris fets pel xèrif, l'equip del film ha apuntat cap a dos sospitosos: Hannah Gutiérrez Reed i Dave Halls. La primera és una noia de 24 anys que s'encarregava de la seguretat de la pel·lícula. La seva curta experiència i les queixes d'altres treballadors de l'equip sobre la seva feina l'han situat com una de les possibles responsables de l'accident. Gutiérrez Reed va proporcionar a l'assistent de direcció, Dave Halls, les tres pistoles que s'havien d'utilitzar durant la jornada. Teòricament, l'armera s'havia encarregat abans de comprovar que eren segures. El segon sospitós és precisament Halls, perquè va ser ell qui va donar a Baldwin la pistola que va matar Halyna Hutchins. Quan l'hi va proporcionar, Halls va dir que era una "arma freda", que en argot cinematogràfic significa que és una pistola segura. L'assistent de direcció també ha estat posat contra les cordes perquè en un rodatge del 2019 en què ell participava una pistola es va disparar accidentalment. Halls ha admès després que no va revisar la pistola de Baldwin. Segons unes declaracions recollides per la CNN, Halls ha dit que Gutiérrez Reed li va mostrar el tambor de l'arma abans de començar a assajar i que només va veure tres cartutxos, però no va comprovar si eren de fogueig o bales reals.
Roda de premsa de les autoritats de Santa Fe a Nou Mèxic.
  • Han trobat cartutxos i bales reals al plató. Malgrat que suposadament les escenes del western es gravaven amb bales de fogueig, la investigació del xèrif ha trobat uns 500 cartutxos de munició. Els detectius treballen amb la hipòtesi que hi havia bales reals barrejades amb les de fogueig. De fet, després de parlar amb l'equip de la pel·lícula, alguns mitjans nord-americans han apuntat que es feien pràctiques de tir lúdiques durant els descansos de les jornades de rodatge. Tot i això, tant Alec Baldwin com Hannah Gutiérrez-Reed han dit a les seves declaracions jurades que no sabien que hi havia bales reals al plató. En total, les autoritats han confiscat fins a 600 objectes, que han enviat a un laboratori de criminalística de l'FBI situat a Virgínia.
  • Sis treballadors van plegar per falta de seguretat. El mateix dia de l'accident al matí, sis operadors de càmera van decidir abandonar el rodatge després de queixar-se per falta de seguretat. En concret, van alertar que els protocols de seguretat estàndards i les inspeccions de les armes no se seguien estrictament. No era la primera vegada que els treballadors s'enfrontaven amb la direcció: en dies anteriors, els tècnics havien protestat per les condicions laborals, per endarreriments en les pagues i pel baix pressupost de la pel·lícula. Després de la seva marxa es va contractar ràpidament un altre equip, però la producció va començar tard.
  • Què passarà ara? De moment, totes les opcions estan sobre la taula. La fiscal no descarta presentar càrrecs contra Alec Baldwin i ha dit que l'actor, de moment, "és part activa de la investigació". El xèrif al capdavant de la investigació és molt prudent a l'hora d'informar sobre els seus avenços, i ara per ara només han transcendit algunes de les declaracions preses als testimonis sobre els fets. També es desconeix si l'assegurança de la pel·lícula haurà (i podrà) fer front als danys ocasionats, ja que, si no hi ha un acord extrajudicial, la família de Hutchins podria demandar la producció i exigir una indemnització en concepte de danys i perjudicis. Baldwin és coproductor del film, de manera que si s'allibera de les conseqüències penals encara es podria haver d'enfrontar a les civils.
stats