Tribunals

Blindatge policial a l'Audiència de Barcelona pel minut d'or de Shakira

Un fort dispositiu de seguretat n'ha controlat els accessos durant tot el matí

3 min
Shakira a la sortida del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Barcelona"Per on entrarà la Shakira?" Era la pregunta més repetida aquest matí a l'interior de l'Audiència de Barcelona. Faltaven pocs minuts per a les deu del matí, l'hora que, sobre el paper, començava el judici contra la cantant colombiana per frau fiscal, i la resposta oficial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya era sempre la mateixa: entrarà, com qualsevol acusat, per la porta principal. De fet, al Palau de Justícia tots els processats (sigui quina sigui la seva professió o càrrec) han entrat pel mateix lloc. Però els precedents del cas Shakira no hi ajudaven. El juny del 2019, Shakira també havia d'entrar (i per això hi havia desenes de càmeres esperant-la) per la porta principal dels jutjats d'Esplugues de Llobregat, on havia de declarar per la causa que aquest dilluns ha arribat a judici. Però la cantant va sorprendre tothom i no va entrar per la porta principal. Dos dies abans havia llogat un pàrquing privat a l'edifici dels jutjats i aparcant-hi va poder evitar la premsa.

Aquest dilluns no hi ha hagut sorpreses. Una furgoneta negra ha aparcat en una de les cantonades de l'Audiència de Barcelona i n'ha baixat Shakira. Acompanyada pels seus advocats, ha entrat als jutjats per la porta principal. No hi ha hagut sorpreses, però tampoc ha estat un dia normal. S'ha notat a l'interior i a l'exterior del Palau de Justícia de Barcelona, seu de l'Audiència. A fora, perquè un fort dispositiu policial ha blindat l'edifici i tots els accessos. Des de les vuit del matí que ningú podia passar per la vorera que dona al complex judicial, totalment envoltat per tanques. A les dues cantonades, un binomi d'agents dels Mossos d'Esquadra només deixava passar la gent que tenia autorització. La que no en tenia, com a molt a prop, es podia posar al tram central del passeig de Lluís Company, a l'altra banda de la via.

Això ha generat sorpresa (i en certs moments indignació) d'alguns presents. I ha causat cues, sobretot a primera hora. Entre les desenes de periodistes que es volien acreditar també hi havia membres d'un jurat popular que d'aquí uns dies decidirà si una persona és culpable d'assassinar a ganivetades el dependent d'un supermercat que acabava de robar. Algun d'ells no sabia el perquè de tanta seguretat.

Fonts policials precisen que el dispositiu no ha estat extraordinari per a Shakira, sinó que ja hi ha un operatiu "estàndard i canònic" per a judicis mediàtics, i és el que s'ha aplicat. Ho exemplifiquen dient que és el mateix que els judicis o declaracions d'instrucció vinculades a les causes del Procés que s'han fet al TSJC. O quan, per exemple, Neymar va ser jutjat ara fa un any. Llavors, el president del tribunal va permetre-li (entre algunes bromes futboleres) arribar tard. Aquest dilluns amb Shakira (curiosament a la cantant l'havia de jutjar la mateixa sala que va jutjar el futbolista brasiler), tot ha anat a l'hora.

En judicis com els del Procés solien haver-hi manifestacions multitudinàries a l'exterior. Aquest dilluns els Mossos temien que potser s'hi acostarien molts fans de la Shakira, però no ha estat així. A fora hi havia un centenar de persones i en total la policia hi ha destinat uns 25 agents. La majoria de presents eren mitjans de comunicació i curiosos que passaven per allà. Al final, el macrodispositiu que ha blindat l'Audiència durant tot el matí ha servit per a poc més d'un minut. El minut d'or que ha tingut Shakira a la sala de l'Audiència per escenificar la conformitat: ha reconegut els fets i ha acceptat tres anys de presó, que no complirà en un centre penitenciari a canvi d'una multa de 7,5 milions d'euros.

Aliens al blindatge policial exterior dins l'edifici judicial, la jornada ha transcorregut amb normalitat, si bé alguns treballadors han deixat un moment la feina per veure com Shakira entrava a la sala. També hi havia ciutadans que havien de fer alguna gestió judicial que han presenciat, sorpresos, l'entrada de la cantant. Fins i tot en algun moment s'ha sentit algú cantant No está pa’ tipos como tú.

Shakira accepta l'acord per evitar el judici per frau fiscal
stats