Gent 18/06/2022

Camille Vasquez, l'única guanyadora del judici de Johnny Depp contra Amber Heard

L'advocada de l'actor ha aconseguit una fama internacional que, a banda d'especulacions sobre un possible idil·li amb ell, li ha generat un ascens professional inaudit

4 min
L'advocada Camille Vasquez abraça l'actor Johnny Depp, el seu client en el judici de difamació que aquest va plantejar a la seva exdona, Amber HEard

BarcelonaAmber Heard va publicar el seu famós article del Washington Post el 2018 per explicar la seva veritat sense haver fet bé els càlculs de la repercussió reputacional que el tsunami mediàtic posterior tindria sobre ella i la seva carrera i sobre Johnny Depp i la seva carrera. Quatre anys després, s'ha celebrat un judici per difamació per aquell article. Un judici que ha tingut lloc perquè ell la va demandar per portar a la pràctica el seu legítim dret a la defensa però també focalitzat a ressuscitar la seva marca personal, cosa que passava inevitablement per devastar com a figura pública la seva exdona.

A pesar que tots dos han volgut compaginar fer respectar els seus drets civils més inalienables amb potenciar els seus interessos de personal branding, ni la jugada de l'article ni la del judici no els ha servit per al segon objectiu. Tant és així que en el judici que ha centrat el darrer mes tota l'atenció mediàtica del planeta la reputació tant de l'un com de l'altra s'han esmicolat per més que un hagi guanyat i l'altra hagi perdut a ulls d'un mainstream que ja fa molt de temps que va deixar de llegir algun text que no siguin tuits i titulars. És a dir, qui ha seguit amb un mínim interès el judici sap ara que, tal com va dir el seu terapeuta, la seva relació era tòxica i que tots dos tenien greus faltes en el seu currículum matrimonial en relació a l'altre. Faltes que havien intentat amagar deliberadament en benefici dels seus interessos crematístics, que com sempre passa en el show business, van estrictament lligats a la imatge que un personatge famós projecta.

Però enmig d'aquest tràngol de vexacions, traïcions, mentides i agressions de tota mena que va destapar el judici per part dels seus protagonistes, hi ha hagut una clara vencedora: Camille Vasquez. Ella ha estat l'advocada de Johnny Depp al llarg de tot aquest periple, el qual segur que li ha deixat una bona quantitat –aquesta dada és la més llaminera de saber i de les poques que no ha transcendit...– a la butxaca pels seus honoraris, però també una bona xifra de quota de pantalla que ha aprofitat com ningú. Tant és així que només posar el seu nom a la xarxa la multitud de resultats que hi apareixen és enorme i molt variada.

Vasquez ha triomfat tant que fins i tot una fan de Johnny Depp s'ha tatuat la cara d'ell al costat de la paraula objection –el nostre "Protesto!"– en agraïment al fet que l'actor hagi sortit del judici més ben parat del que estava abans, que no net ni tampoc realment vencedor. De fet, el seu ímpetu a l'hora de boicotejar els seus rivals a través d'aquesta fórmula ha acabat convertit en vídeos de YouTube que ja acumulen milers i milers de visites. I és que aquesta advocada californiana d'orígens llatins s'ha construït un fandom a les xarxes que només ha fet que potenciar el seu perfil professional previ, especialitzat en famosos que a banda de l'èxit judicial també volen la pau social per no perdre oportunitats de treball. “Camille és experta a desenvolupar estratègies per a clients privats, tant en litigis ofensius com defensius. També té una àmplia trajectòria manejant els problemes paral·lels de reputació i crisi de les comunicacions que sorgeixen en aquest tipus de casos”, explica la seva biografia professional.

Vasquez, que ja havia defensat altres cares conegudes com Jennifer Lopez, Ben Affleck o Leonardo DiCaprio, ha multiplicat ara l'impacte del seu nom fins al punt que han estat diversos els mitjans que l'han assenyalat com a candidata a sòcia propera del bufet on treballa, Brown Rudnick LLP, un despatx d'advocats d'alt perfil al comtat d'Orange, Califòrnia. Però no només aquesta és una de les portes que se li han obert. El New York Post publicava recentment que també algunes cadenes de televisió d'abast estatal la volien tenir entre les seves files.

Més enllà del trampolí professional que li ha suposat aquest cas, l'èxit de Vasquez ja portava temps escrivint-se. Amb 37 anys, havia estat una universitària brillant que s'havia convertit en part de l'ínfim 2% de dones llatines que practiquen l'advocacia als EUA. Un reduït paper que, gràcies al judici de l'any, ha tingut una visibilitat inaudita. Filla d'una emigrant cubana i d'un emigrant colombià, l'advocada Vasquez és ara també als EUA la imatge d'un american dream que semblava ja gairebé desaparegut de la ment dels nord-americans i de la resta del món, els seus habituals espectadors.

L'advocada Camille Vasquez durant una de les seves intervencions al judici per difamació de Johnny Depp contra Amber Heard.

La fama sobtada que ha aconseguit la lletrada també li ha portat algun maldecap, com era de preveure. No obstant, no era res que ella no pugui digerir amb facilitat ni que no hagués pogut imaginar abans de començar. Segons alguns usuaris han auspiciat a les xarxes, ella i Depp mantindrien una química més enllà de la bona relació professional, cosa que no s'ha pogut provar de cap manera i que queda completament desmuntada pel descobriment que han fet alguns mitjans estatunidencs que ella manté des del 2021 una relació amb Edward Owen, un ciutadà britànic que treballa en el sector dels béns immobles.

"Retornin-li la vida a Johnny Depp" va dir l'advocada en el seu al·legat final el dia 27 de maig abans que el jurat popular es retirés a deliberar. La frase ha fet història, i l'actor la va fer seva novament quan es va conèixer el veredicte judicial, més favorable per a ell que per a la seva exdona. La resolució judicial ha tingut sempre l'ombra del dubte projectada perquè hauria pogut estar molt influït per la campanya mediàtica a les xarxes que va defensar Depp acríticament i va assetjar Heard sense contemplacions. Sigui com sigui, Vasquez i el seu equip han remuntat un cas que al principi ningú veia favorable per a Johnny Depp, a qui han "tornat la vida" i també la feina. El que ningú es planteja de la feina d'ella és amb quin cost s'ha aconseguit aquest objectiu...

stats