Johnny Depp guanya el judici per difamació contra la seva exdona, Amber Heard

El jurat popular ha considerat que s'han difamat l'un a l'altre però que l'actor de 'Pirates del Carib' ha estat molt més perjudicat, i per això haurà de rebre una gran indemnització d'ella

5 min
L'actriu Amber Heard arriba al tribunal

BarcelonaEl jurat popular que havia de valorar les acusacions de Johnny Depp contra Amber Heard ha donat substancialment la raó a l'actor, al qual ha considerat víctima de difamació per part de qui va ser la seva dona, que ha acudit a la seu del tribunal per escoltar la sentència acompanyada dels seus advocats. Ell, en canvi, no ha anat a la seu judicial al·legant compromisos professionals. Tot i que el jurat popular ha assenyalat que l'un i l'altre s'han difamat mútuament, ell és qui més malparat hauria sortit de les difamacions d'ella, tal com demostren les quantitats a què se'ls ha condemnat a pagar. L'actriu haurà de pagar 15 milions a l'actor –10 milions com a indemnització compensatòria i 5 com a punitiva– i ell haurà de pagar 2 milions a l'actriu com a indemnització compensatòria, sense cap pena econòmica per motius punitius. L'anècdota de la jornada s'ha donat quan el jurat ha presentat el veredicte a la sala sense les indemnitzacions assignades. Llavors, la jutge els ha fet tornar a la sala de deliberacions per omplir el formulari, cosa que ha fet entendre que sí que hi havia hagut difamació i ha augmentat l'atenció minuts abans de conèixer el desenllaç.

Els set membres del jurat popular del cas han emès el veredicte final ja complet per unanimitat després d'haver-s'hi dedicat plenament divendres passat i els dies feiners d'aquesta setmana. Abans del començament de les deliberacions, la jutge que ha portat el cas, Penny Azcarate, els va recordar que la seva decisió havia de ser per unanimitat. Al llarg del judici, que ha durat un mes i mig, els membres del jurat han escoltat més de 100 hores de testimonis, entre els quals han acaparat tota l'atenció els dels dos actors, que es van acusar mútuament d'abusos verbals i físics. Unes acusacions que han anat acompanyades de missatges de text i d'enregistraments de converses que han fet la volta al món arran de la cobertura mediàtica que ha tingut el cas, que no queda tancat avui, ja que després dels recursos poden passar anys abans no s'arribi a una sentència ferma. De fet, Heard va presentar una contrademanda per 100 milions de dòlars, també per difamació, que els tornarà a enfrontar judicialment.

Tot i les greus acusacions que s'han llançat l'un a l'altre i els testimonis que han aportat l'un i l'altre per defensar les seves posicions durant el judici, el que es jutjava en aquest judici era si Amber Heard havia difamat Johnny Depp quan el desembre de 2018 va escriure un article d'opinió per al diari The Washington Post en què –sense anomenar-lo explícitament– va acusar l'actor de Pirates del Carib de maltractador, cosa que ara el jurat dona per falsa tot beneïnt la consideració de difamació. Depp la va demandar per 50 milions de dòlars afirmant que, encara que no deia el seu nom, "l'article d'opinió tractava clarament de la suposada victimització de la senyora Heard després que acusés públicament el seu exmarit, Johnny Depp, d'abús domèstic el 2016, quan va aparèixer al tribunal amb la cara aparentment maltractada i va obtenir una ordre de restricció temporal contra el senyor Depp el 27 de maig del 2016". Aquelles acusacions de l'actriu li haurien ocasionat enormes pèrdues econòmiques: per exemple, va ser eliminat de les futures pel·lícules de Pirates del Carib, el seu principal projecte professional, al qual havia dedicat 15 anys.

En un tuit posterior a conèixer-se el desenllaç del cas, Heard ha lamentat el que aquesta sentència li genera “una decepció que la deixa sense paraules” i afegeix que també pateix pel que “representa per a altres dones”. També ha dit que amb aquesta condemna per difamació sent que ha “perdut el dret que tenia com a americana de parlar lliurement i oberta”. Les primeres paraules de Depp ahir, en canvi, van ser: “Declaracions falses, serioses i criminals van ser bolcades sobre mi als mitjans de comunicació, cosa que va crear una allau de contingut ple d’odi malgrat que mai es van presentar càrrecs en contra meu. [Això] va tenir un impacte sísmic en la meva vida i la meva carrera. I sis anys després, el jurat em va tornar la meva vida”. “Estic veritablement agraït”, va dir l’actor en una llarga carta publicada a les xarxes.

Estratègies molt contraposades

Els arguments finals dels equips legals dels actors van deixar molt clares quines havien estat les seves línies de defensa i d'atac. Per part de Heard, el principal objectiu va ser demostrar que efectivament hi havia hagut violència masclista per part de Depp, cosa que ella va intentar demostrar explicant fins i tot un episodi en què l'hauria violat. També va cridar a declarar la seva germana, que va assegurar que l'havia agredit a la cara repetidament. Els advocats de Depp, en canvi, han intentat al llarg del judici presentar Depp com una víctima de Heard, que l'hauria maltractat i que, per tant, no seria ella, la víctima, cosa que convertiria el seu article d'opinió en una difamació. Per aconseguir aquest objectiu, Depp ha portat al judici testimonis i proves que posen en dubte la faceta de víctima de Heard. Per exemple, que hauria simulat ferides amb maquillatge, que la policia no la va considerar una víctima quan ella va demanar ajuda policial, que fruit d'una agressió d'ella ell va perdre un tros de dit, o que ella va deixar restes fecals al llit on dormien.

L'advocat de l'actriu, Ben Rottenborn, va afirmar que Depp no pot demostrar de cap manera tenir les mans netes pel que fa a agressions a Amber Heard. "Una sentència contra Amber aquí envia el missatge que no importa el que facis com a víctima d'abús, sempre has de fer més. No importa el que documentis, sempre has de documentar més. No importa a qui li diguis, sempre li has de dir a més persones. No importa com siguis d'honest sobre les teves pròpies imperfeccions i les teves pròpies deficiències en una relació, has de ser perfecte perquè la gent et cregui", va al·legar per tancar la seva última intervenció al judici.

Per la seva banda, l'advocada de Depp, Camille Vasquez, va acusar l'actriu d'aprofitar-se de la lamentable xacra que suposa la violència masclista a escala social, cosa que fins i tot va motivar un article del New York Times anomenat "Amber Heard i la mort del Me Too". "El que va testificar la senyora Heard en aquesta sala del tribunal és la història de massa dones", va dir Vasquez, que va afegir: "Però l'evidència aclaparadora i el pes d'aquesta evidència mostra que no és la seva història. No és la història de la senyora Heard. Va ser un acte de profunda crueltat, no només per al senyor Depp, sinó també per als veritables supervivents de l'abús domèstic, que la senyora Heard es presenti com una figura pública que representa l'abús domèstic. És fals, difamatori i va causar un dany irreparable", va afirmar l'advocada.

Johnny Depp saludant els seus seguidors a la sortida dels jutjats

El judici s'ha convertit en un espectacle mediàtic de primer ordre que ha aconseguit que xarxes com TikTok es veiessin regularment inundades de vídeos de tota mena sobre el cas, principalment enfocats a enriure's de Heard, que popularment ha sortit malparada de tot l'enrenou. Tampoc l'ha ajudat el fet que moltes persones conegudes hagin pres partit a favor de l'actor, tant dins com fora del tribunal. A dins la sala, va ser Kate Moss qui va prendre partit per ell dient que mai Depp mai l'havia tirat escales avall, com havia declarat Heard en seu judicial. Fora de la sala, les veus d'algunes ex de l'actor han pres força, com per exemple Winona Ryder, que va enaltir la figura de l'actor. També Courtney Love va parlar bé d'ell mentre criticava Heard en un vídeo que es va fer viral a Instagram. Del judici s'ha popularitzat fins i tot la roba que s'han posat els dos protagonistes i s'han format grans cues al carrer per accedir al judici. De fet, fins i to hi ha hagut baralles al carrer per obtenir un dels 100 seients dins la sala.

Ciutadans anònims partidaris de Depp s'han concentrat a les portes dels jutats per celebrar el veredicte, favorable a l'actor
stats