07/05/2024

Quanta Taylor Swift és massa Taylor Swift?

2 min
Fotograma de 'Taylor Swift: The Eras Tour'

BarcelonaNo parar de publicar música i ser a tot arreu són dos dels elements que defineixen l'actual Taylor Swift, segurament el fenomen pop més gran de l'última dècada. Però hi ha a qui el triomf dels altres no se li posa gaire bé i, quan de la Pensilvània va llançar el seu darrer àlbum, l'extens The tortured poets departament (siguem sincers, qui té temps d'escoltar 31 cançons en un dia?), va començar a córrer la brama que tanta Taylor Swift era massa Taylor Swift. Haters gonna hate i hi ha persones a qui mai els semblarà que Swift –que acaba d'aconseguir el rècord de ser l'artista amb l'àlbum que més ràpid ha passat els 2.000 milions de streamings a Spotify– haurà fet prou per rebre tota l'atenció de què gaudeix actualment.

Mentre alguns mitjans, com ara el New York Times, es pregunten si estem entrant a l'era de la Taylor-fatiga, provocada en part per un darrer àlbum que no estaria en la llista dels seus millors, els fans de la cantant i les xarxes continuem rendits a les seves cançons. I a les seves lletres, que es converteixen a tota velocitat en frases fetes o mems. L'últim exemple és el vers "You wouldn't last an hour in the asylum where they raised me" [No duraries ni una hora en el manicomi on em van criar], inclòs en Who's afraid of little old me, una de les cançons més celebrades i combatives de TTPD. En aquest tema, Swift parla dels atacs que ha rebut al llarg de la seva vida, tant pel que fa a aspectes professionals com personals, i molts usuaris de xarxes s'hi han sentit identificats. Celebrities com Monica Lewinsky o l'actriu Gillian Anderson han utilitzat aquest vers per fer autoparòdia d'experiències vitals que les van marcar i han fet que siguin com són. Lewinsky va acompanyar el vers d'una imatge de la Casa Blanca, el lloc on va començar el seu infaust camí a la fama. El "manicomi" d'Anderson és Expediente X.

Els atacs dels quals parla Swift no sempre venen de l'exterior sinó també de dins la professió, com s'ha vist aquest cap de setmana amb l'escalada d'insults entre els rapers Drake i Kendrick Lamar (de qui Taylor és fan). La guerra entre aquests dos cantants fa temps que dura i els últims dies els punyals en forma de cançons no han parat de volar. "Patètic mestre manipulador", "narcisista" o "misogin" són algunes de les boniques paraules que Lamar dedica a Drake, mentre que el canadenc ha aprofitat els seus temes per burlar-se de l'estatura del nord-americà o criticar les seves col·laboracions musicals. Òbviament, en tota aquesta guerra també Swift hi ha sortit rebent (Lamar i ella van fer un remix de Bad blood), a qui Drake anomena "la major gàngster de la música".

Les mencions de Drake són més benzina per a l'asylum que és la mateixa swiftmania. Aquest dijous Taylor Swift arrenca la seva gira europea a París i des de l'ARA seguirem tota l'actualitat que generi durant aquests mesos a través d'aquesta newsletter quinzenal. Benvinguts i benvingudes al vostre asylum, swifties!

stats