Filantropia

“La festa de la ciència” de la Fundació Fero atorga 540.000 euros amb moltes cares conegudes

Helena Melero, Alberto Chicote i Glòria Serra han estat alguns dels convidats de l’acte

3 min
Els quatre guanyadors de les beques de la Fundació Fero

BarcelonaEl color verd que ha il·luminat la Torre de les Glòries aquest dilluns al vespre ja augurava una nit prometedora per al món de la investigació oncològica. Mentre el color corporatiu de la Fundació Fero tenyia l'edifici de Jean Nouvel, més de 800 persones de la comunitat científica, dels mitjans de comunicació i del teixit social català s'han reunit a les Drassanes de Barcelona per ser partícips de l'entrega de premis que cada any organitza l'entitat benèfica.

Des d'aquest dilluns al vespre quatre projectes de recerca especialitzats en la investigació oncològica compten amb 540.000 euros més per continuar lluitant contra una de les principals causes de mort a tot el món. La presidenta de la fundació i viuda del doctor Josep Baselga, Silvia Garriga, ha estat l'encarregada de pronunciar el discurs inaugural de l’acte, que ha denominat com a “la festa de la ciència” i que ha tingut com a conductora la periodista Helena Garcia Melero.

L'exterior de les Drassanes Reials on s'ha dut a terme la Gala Benefica FERO

Després que Garriga rellevés el 2023 l'anterior presidenta, Sol Daurella –que també és presidenta de l'empesa familiar catalana Cobega i del grup embotellador Coca-Cola European Partners–, enguany serà la segona vegada que presideixi l'acte benèfic. A diferència dels tretze anys anteriors, en els quals les beques Fero tenien dues edicions, al juny a Barcelona i al novembre a Madrid, aquest vespre s’ha anunciat que el 2024 tindrà una tercera entrega de premis, que tindrà lloc a València al setembre.

Però la novetat més destacada de la nit, i aquesta amb accent català, ha estat la primícia que ha avançat la presidenta de la fundació quan ha anunciat que “la Fundació Fero estrena una nova aliança amb l’Hospital Clínic”, una proposta àmpliament aplaudida entre el públic assegut a les taules rodones entre els arcs de les Drassanes Reials. Això sí, l’ovació més gran se l’han emportat els investigadors presents a l’acte després que el director general de la Fundació Fero, Ruben Ventura, demanés que s’aixequessin per rebre el reconeixement de la sala.

En aquesta vint-i-sisena edició de l'entrega de beques, que es desenvolupa sota el lema "Investigant per un futur sense càncer", hi han assistit cares conegudes com els presentadors de televisió Glòria Serra, Sandra Golpe o Roberto Brasero; les influencers Betsa Bermúdez i Sara Guchi, i del món culinari hi han assistit l'estrella Michelin Sergio Torres, de Germans Torres, i el cuiner televisiu Alberto Chicote.

Alberto Chichote, Sandra Golpe, Jalis de la Sema i Roberto Brasero a la Gala Benefica FERO
Helena Garcia Melora com a presentadora de la Gala Benefica FERO

Els premiats

D'entre els 72 projectes presentats, avui s'han conegut els quatre finalistes que han rebut el premi econòmic per desenvolupar la recerca oncològica. La III Beca Dr. Baselga, que compta amb la dotació econòmica més important de les quatre ajudes, de 300.000 euros, va dirigida a la promoció del treball dels investigadors més joves amb un impacte clínic a molt curt termini. El premi, que també és un homenatge a l'investigador i fundador de Fero, Josep Baselga, se l'ha emportat el projecte SMART-T, del Dr. Luis Álvarez-Vallina, de la unitat d’immunoteràpia del càncer de l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid i del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO). El seu objectiu és augmentar la precisió i l’efectivitat del tractament, especialment en càncers epitelials.

Pel que fa a les altres tres beques, la XXVI i la XXVII beques Fero i el VI Projecte Fero-Mango, estan dotades cadascuna amb 80.000 euros. En el cas de la XXVII Beca Fero, esponsoritzada per la Fundació Bosch Aymerich, ha estat entregada al projecte stemTIME, liderat per la Dra. Silvia Affo, de l’Idibaps. La doctora investiga el comportament de les cèl·lules mare canceroses. El Dr. Francisco Barriga, del VHIO de Barcelona, ha rebut la XXVI Beca Fero per a un projecte centrat en la investigació del càncer d'ovaris. Pel que fa a la quarta guanyadora, que rebrà la mateixa dotació que els dos premiats anteriors, ha estat la Dra. Sara Sdelci, del CRG de Barcelona, que s'ha endut el VI Projecte Fero-Mango, dedicat a millorar l’estratificació i la teràpia en pacients amb càncer de mama.

stats