Polèmica a les xarxes

L'orgull irlandès de Cillian Murphy i el seu gest davant la monarquia britànica

L'actor s'ha emportat l'Oscar per 'Oppenheimer' i ha fet ressorgir un moment viral a les xarxes en què saluda el príncep Enric

ARA
2 min

Cillian Murphy (Cork, 1976) s'emportava aquest diumenge l'Oscar a millor actor pel seu paper protagonista a Oppenheimer, la guanyadora indiscutible de la gala d'enguany. Murphy, conegut per ser molt reservat i no mostrar la seva vida públicament, protagonitza pocs moments virals a les xarxes. Aquesta vegada, però, ha ressorgit un vídeo en què coincideix amb el príncep Enric i mostra el seu tarannà irlandès. De fet, l'actor és conegut per defensar fermament el seu orgull nacional.

En el vídeo que s'ha recuperat a la xarxa X (l'antic Twitter), Cillian Murphy llança una mirada fulminant al príncep Enric i el rep amb les mans a les butxaques. Tot i que podria semblar un gest casual, hi hauria una tradició històrica que serviria per mostrar el rebuig a la monarquia britànica.

Segons un informe de la Universitat de Cork, durant la guerra d'independència irlandesa els britànics van imposar una llei marcial a la població civil d'Irlanda. Una de les ordres d'aquesta llei avisava als habitants de Tipperary que si caminaven pel carrer amb les mans a les butxaques eren, necessàriament, "un objecte de sospita" i això els feia susceptible de ser arrestats o, fins i tot, de ser atacats en un cas d'emergència. Des de llavors, fer aquest gest davant la corona britànica s'ha convertit en una manera de rendir homenatge a les víctimes de la guerra de principis del segle XX i mostrar el rebuig cap a la institució monàrquica.

No és la primera vegada que Cillian Murphy es desmarca de qualsevol relació que pugui tenir amb Anglaterra. L'actor confessava en una entrevista l'any 2022 per a Armchair Expert que els seus fills estaven desenvolupant un accent "massa anglès" i que per aquest motiu s'havien mudat altra vegada a Irlanda. Murphy, la seva dona i els seus dos fills feia 14 anys que vivien a Londres. En una altra ocasió, durant la promoció de la pel·lícula Origen (també dirigida per Christopher Nolan), un periodista tracta Murphy i el seu company de rodatge, Tom Hardy, de britànics. Ràpidament el guanyador a millor actor per Oppenheimer el corregeix: "No. Soc irlandès", i afegeix, tallant: "Hi ha una gran diferència".

stats