Cinema

Ryan Gosling, contra els Oscars per no haver nominat les impulsores de 'Barbie', Greta Gerwig i Margot Robbie

L'actor, nominat a millor secundari, ha criticat que l'Acadèmia del Cine s'hagi oblidat de la directora i la protagonista de la pel·lícula

2 min
Ryan Gosling a la pel·lícula 'Barbie'

BarcelonaBarbie, un dels grans èxits de taquilla del 2023, és una pel·lícula amb un clar missatge feminista i va ser impulsada per dues dones, la directora Greta Gerwig i l'actriu i productora Margot Robbie. Tot i que elles dues han estat els cervells darrere de la cinta, un dels grans fenòmens cinematogràfics de l'últim any, els premis Oscars han decidit no reconèixer la seva feina i cap de les dues ha aconseguit nominació individual: Greta Gerwig no ha estat nominada com a millor directora (sí al millor guió adaptat al costat del seu marit, Noah Baumbach) i Robbie s'ha quedat sense nominació a millor actriu. En canvi, qui ha aconseguit nominació és el protagonista masculí, Ryan Gosling, que interpreta el Ken.

L'actor ha sigut el primer a assenyalar que la decisió de l'Acadèmia del Cinema és una contradicció. "No hi ha Ken sense Barbie, i no hi hauria pel·lícula de Barbie sense Greta Gerwig ni Margot Robbie, les dues principals responsables d'aquesta pel·lícula que ha fet història i que ha estat celebrada a tot el món", diu el comunicat que ha fet públic l'actor, nominat a millor actor secundari pel seu paper. Barbie és una de les aspirants al premi a la millor pel·lícula, però això no ha estat suficient perquè els acadèmics hagin nominat la seva directora i la seva gran protagonista.

"Cap reconeixement seria possible per a cap membre de la pel·lícula sense el seu talent, coratge i genialitat [els de Gerwig i Robbie]. Dir que estic decebut perquè no estiguin nominades en les seves categories és quedar-se curt", afegeix Gosling al text. Les paraules de l'actor canadenc les han celebrat a les xarxes i també la seva companya de repartiment America Ferrera, nominada a l'Oscar a millor actriu secundària. "Oh Ryan, que bé que ho has explicat", ha dit Ferrera en un stories en què compartia el comunicat de Gosling.

La nominació de Gosling i les no nominacions de Gerwig i Robbie han omplert la xarxa de mems, molts incidint en el fet que la decisió de l'Acadèmia sembla un homenatge a la trama de Barbie: les dues dones que més feina han fet per tirar la pel·lícula endavant es queden sense reconeixement, mentre que l'home que hi té un paper secundari sí que ha aconseguit una nominació.

"Així que han nominat Ryan Gosling per fer de Ken però no Margot Robbie per la seva interpretació de Barbie? Literalment han demostrat el que explica la pel·lícula. Encara ens queda molt per fer: som al 2024 i la misogínia encara està ben viva", reflexionava una usuària de Twitter. "El que ha passat amb Barbie és una mostra més del que la pel·lícula denuncia: que les dones necessiten demostrar el doble per aconseguir la meitat que nosaltres [els homes]", diu un altre usuari.

stats