Cabaret Pop

La catifa vermella de la democràcia (la salven les dones)

El primer ministre japonès és rebut a la Casa Blanca per una família Biden vestida de gala i acompanyada per estrelles empresarials i cinematogràfiques dels Estats Units

5 min
Un moment de la visita oficial del primer ministre japonès als Estats Units

BarcelonaUn cop finalitzada la temporada alta de red carpets, i a l'espera que aquest any la Met Gala es converteixi en un preciós colofó, la visita d'estat del primer ministre japonès als EUA ens ha suposat una petita bombona d'oxigen per arribar al 6 de maig. Mentre intentem controlar l'efervescència fashion que sentim al pensar que els mai decebedors Jennifer Lopez, Zendaya i Bad Bunny seran els amfitrions d'un xou que té com a dress code un botànic i juganer The Garden of Time, el sopar que Joe i Jill Biden van organitzar al prime nipó ens ha servit per distreure'ns i per constatar que –a diferència de Catalunya i d'Espanya– els esdeveniments de base política poden ser interessants estilísticament i no necessàriament ens han de provocar son i malsons simultàniament.

D'entre totes les persones invitades, no va destacar cap home. Si bé és cert que la majoria portaven l'esmòquing ben ajustat i que feien goig, cal remarcar que la recerca d'un codi de vestimenta nocturn/vespertí i elegant fora d'aquest clàssic uniforme és una batalla perduda per a la generació tap. Dit això, i per a fortuna nostra, dels EUA i de l'imperi del Sol Naixent, les dones invitades van excel·lir i van demostrar, a més, que les apostes glamuroses no han d'estar necessàriament contraindicades per visitar temples democràtics com la Casa Blanca.

El glamur de la democràcia

Les invitades que més bé van evidenciar que en un acte polític es pot fer goig sense passar-se de voltes van ser dues dones Biden: la discreta filla del president, Ashley, i Naomi Biden, filla de Hunter Biden i, per tant, neta del president. La primera, de 42 anys, va sorprendre amb un vestit bicolor que li estilitzava molt la figura perquè no repartia els dos colors de manera simètrica. La part inferior era negra, molt cenyida, i ocupava un 70% del total de la peça. La part superior, de to daurat, li il·luminava la cara i li conferia elegància, perquè incloïa subtils transparències. En conjunt l'elecció era brillant, perquè jugava encertadament amb la seva cabellera fosca. De fet, la seva elecció era tan acurada que deixava en clar desavantatge la seva neboda Finnegan Biden, que té 20 anys menys que ella i és amb qui va arribar de bracet a la festa.

Fumio Kishida durant la visita a la Casa Blanca.
Ahsley i Naomi Biden.

Als antípodes de la seva germana i de la seva tieta, però també encertada, va fer acte de presència Naomi Biden, que va arribar acompanyada del seu marit, Peter Neal, amb qui es va casar als jardins de la Casa Blanca el 2022. Per a l'ocasió, la coneguda com la neta influencer de Biden va elegir un vestit fins a terra d'escot halter acompanyat de capa llarga confeccionada amb el mateix teixit. El to de fons era un rosa sofisticat i femení estampat amb motius típicament japonesos com són els ocells o les branques d'arbres florides. Més enllà del ben jugat gest cap als invitats, Naomi també va ser astuta a l'apostar per una bossa de to blanc pur a joc amb el calçat. El conjunt era molt primaveral i, amb la joieria molt discreta elegida, no se li podia trobar cap defecte.

La neta de Joe Biden.

De la família Biden també resulta especialment destacable l'opció escollida per la primera dama dels EUA, que va enlluernar amb un vestit que podria haver portat qualsevol estrella als Oscars. El disseny, que anava més enllà del glamur perquè també jugava amb el misteri de les seves lleus transparències i d'un difuminat aquós que anava del gris al blau, estava signat per Fernando Garcia i Laura Kim, dos creatius nascuts fora dels EUA que actualment fan fortuna al capdavant de la firma Oscar de la Renta. El bon criteri de Biden amb aquesta elecció contrastava amb el que havia tingut la primera dama nipona, Yuko Kishida, embolcallada amb un voluminós vestit lila brillant que no li feia cap favor, ni pel color de pell ni per la seva estatura.

El primer ministre del Japó i la seva dona acompanyats de Joe i Jill Biden.

Dues altres bones lliçons apreses en aquest sopar de gala, per al qual es va decorar la Casa Blanca inspirant-se en la primavera nipona, ens les van donar Tiffany Chen i Lauren Sánchez. La primera, esposa de Robert De Niro i mare del seu setè fill, va optar per un look en el qual el blanc era absolutament predominant. Aquesta aposta és difícil de veure, perquè són moltes les persones que creuen que aquest color evidencia massa les formes pròpies dels cossos reals. Tot i això, aquesta discutible qüestió resulta absolutament secundària quan el vestit està ben ajustat, és de la talla adequada, és de qualitat i està portat amb la naturalitat i gràcia amb què Chen portava el seu. Una llàstima que el to blanc del vestit no coincidís amb el del fluid ponxo amb el qual el va acompanyar. Una altra llàstima que la pretesa naturalitat del seu pentinat es convertís en informalitat, cosa que no coincidia amb els requisits de l'acte.

Tiffany Chen i Robert De Niro.

D'altra banda, Lauren Sánchez, imminent esposa de l'ultramilionari propietari d'Amazon, Jeff Bezos. La presentadora d'informatius ara retirada, originària d'Alburquerque –el dels EUA–, va posar en evidència que el vermell més fosc no és per a tothom. Menys encara si la cabellera de qui el porta és tan fosca, llarga i brillant com la seva. Menys encara si l'acabat de la tela és setinat, i menys encara si, a sobre, es combina amb transparències a la part superior. En conjunt la sensació és de sobredosi, i eclipsa les eventuals virtuts que podria tenir el conjunt. Tampoc la va ajudar que aquesta creació de la firma Rosario li anés –com a mínim– una talla petita. Com que les butxaques més plenes del món no falten mai a la Met Gala, esperarem pacientment per veure si ella mateixa ha après del seu error o si, en canvi, tot el que a alguns ens sembla contraproduent a ella li resulta realment agradable a la vista. Dit això, pot resultar curiosa la col·lisió entre el subtil dress code d'aquest any i aquesta particular aproximació seva a la moda. Defectes a banda, per a nosaltres voldríem aquí exhibicions com totes aquestes...

Lauren Sánchez i Jeff Bezos.
stats