Fora de joc
Gent Monarquies 21/08/2023

El príncep Guillem s'excusa per no assistir a la final del Mundial de futbol femení

Ni el príncep de Gal·les ni el primer ministre britànic es van desplaçar a Sydney per assistir a la final, a diferència de Letícia

2 min
El príncep Guillem i la sevafilla Carlota a la portada del vídeo publicat a Instagram

BarcelonaFer un vídeo a Instagram en comptes d'assistir a la final del Mundial de futbol femení. Aquesta ha estat la decisió del príncep Guillem i president de l'Associació de Futbol anglesa (FA) després de decidir que no es desplaçaria per veure les jugadores de l'equip nacional britànic per motius "ambientals", un fet impensable en un Mundial de futbol masculí. Tampoc la seva dona, Kate Middleton, coneguda per ser una gran aficionada als esports, es va desplaçar a l'ANZ Stadium de Sydney (Austràlia).

Les lionesses, potser per la falta d'inspiració divina per l'absència dels royals o bé per l'imbatible equip de la selecció espanyola –amb set jugadores titulars del Barça–, van tornar a terres britàniques sense el trofeu del Mundial. Per contra, van haver de veure com l'equip guanyador sí que rebia el suport de la reina Letícia, que va assistir al partit acompanyada de la seva filla, la infanta Sofia, i com totes dues baixaven al terreny de joc a celebrar la victòria amb les jugadores. Tampoc van rebre la felicitació personal d'haver aconseguit arribar a la final, ni consol per haver perdut l'últim partit, per part del primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, que tampoc va viatjar a Sydney.

Absència per "canvi climàtic"

L'explicació que han donat des de Buckingham és la següent: "Agafar un vol tan llarg implicaria crear una gran petjada de carboni, cosa que va en contra del compromís de Guillem a l'hora d'abordar el canvi climàtic". Així ho ha difós el diari Independent. La preocupació que pretén justificar el fet de no desplaçar-se a la final del Mundial femení no és gaire coherent amb l'estil de vida de la família reial, que, entre altres coses, té com a cotxes oficials alguns dels més contaminants del mercat, com el Rolls Royce Phantom VI, l'Aston Martin DB6 Volante i el Land Rover Discovery.

La decisió de Guillem, que no només és príncep d'Anglaterra sinó també president de l'Associació de Futbol Anglesa, ha generat una gran polèmica entre els seguidors britànics a les xarxes, que han qüestionat la seva absència. Molts aficionats de les lionesses s'han preguntat si Guillem hauria actuat igual si s'hagués tractat de la final del Mundial de futbol masculí. A més, hi ha hagut usuaris que han comparat el vídeo de disculpa de Guillem i la seva filla Carlota amb el de l'any passat, tots dos molt similars, fins i tot en el vestuari.

Qui ha estat més clar ha estat l'exministre de Cultura Vaizey: "El primer ministre i el príncep Guillem haurien d'anar a la final de la Copa del Món (si encara hi són a temps). Seria impensable que es perdessin una final masculina". Però l'impensable va succeir. El vídeo publicat a Instagram, a mig camí entre la disculpa i el suport, expressa pesar per "no poder ser-hi en persona", però assegura que estan "molt orgullosos" de tot el que han aconseguit, i que les jugadores són una inspiració per a tothom. Finalment, el vídeo s'acaba amb Carlota amb una pilota de futbol a les mans: "Bona sort, lleones".

stats