Monarquia britànica
Gent Monarquies 13/06/2022

La reina Elisabet II (als 96 anys) bat un nou rècord

La monarca no deixa de desbancar altres reis amb les fites que va assolint en els seus més de 70 anys de regnat

3 min
Elisabet II, la reina d’Anglaterra, 
 Fa 96 anys

BarcelonaLa reina Elisabet II ha batut un nou rècord amb el seu regnat, que justament enguany celebra el seu jubileu de platí, ja que acumula 70 anys de vigència. La nova fita ha estat convertir-se aquest diumenge en el segon monarca de la història que ha estat més temps al tron. Ho ha aconseguit després de superar el rei Bhumibol Adulyadej de Tailàndia, que va regnar durant 70 anys i 126 dies entre el 1946 i el 2016. Amb 96 anys, Elisabet II s'ha enfilat al segon lloc del pòdium històric de monarques en molt poc temps, ja que a principis de juny va superar Joan II de Liechtenstein, que va estar al tron 70 anys i 91 dies, fins a la seva mort el febrer del 1929. És a dir, en només un mes ha passat de ser la quarta a la segona. Silenciosa i discreta, a Elisabet II només li queda ara un rei per batre: Lluís XIV de França. El sobirà francès continua sent el monarca amb el regnat més llarg de la història, ja que va estar 72 anys i 110 dies al tron. Concretament, des de 1643 fins a 1715.

Després de l'èxit del jubileu, que va incloure festes de tota mena durant quatre dies arreu del Regne Unit, la reina ha fet saber al seu poble que està "profundament commoguda" per totes les mostres d'afecte rebudes durant aquests dies, que afirma que "sentirà durant molts anys". "Si bé és possible que no hagi assistit a tots els esdeveniments en persona, el meu cor ha estat amb tots vosaltres; i segueixo compromesa a servir-vos tan bé com pugui, amb el suport de la meva família", afegeix el comunicat emès per Buckingham, palau que ja ha abandonat físicament per traslladar-se a viure a Windsor, el seu castell als afores de Londres.

Elisabet II es va convertir en reina el 6 de febrer de 1952 després de la mort del seu pare, el rei Jordi VI. Per naixement Elisabet II no estava cridada a ser reina però l'abdicació per amor del seu oncle Eduard VIII per casar-se amb la nord-americana Wallis Simpson va convertir directament el seu pare en el sobirà de l'Imperi Britànic, l'últim abans que la Declaració de Londres convertís l'Imperi en una Mancomunitat de Nacions. La reina, que ha convertit el seu fill Carles en l'hereu directe que porta més anys esperant el càrrec, va aconseguir ser la monarca britànica amb el regnat més llarg el setembre del 2015. En aquell moment va superar la seva rebesàvia, la reina Victòria, coneguda com l'àvia de tots els reis d'Europa.

Amb les fronteres actuals, després de les caigudes dels grans imperis, Elisabet II ha estat el monarca d'un nombre més gran de països simultàniament, ja que ho va arribar a ser de 16 estats alhora. Entre d'altres, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Jamaica o Belize. Això l'ha convertit en una de les persones més conegudes del món, ja que la seva cara ha estat reproduïda al llarg de dècades en monedes i bitllets de tot el món. Apareix, d'una manera o altra, en els diners oficials de països que tenen les lliures com a moneda de referència. De fet, també ha arribat a ser reina de 140 milions de persones simultàniament. També era el monarca més ric del món fins que l'efervescència del preu del petroli ha fet que fossin més rics que ella reis com els de l'Aràbia Saudita o de Brunei.

stats