Gent 22/03/2020

Mor als 86 anys Carmen de Mairena

L'actriu i vedet transsexual ha mort a Barcelona per causes naturals

Ara
3 min
Carmen de Mairena el 2011

BarcelonaL'actriu i vedet transsexual Carmen de Mairena ha mort aquest diumenge a Barcelona, amb 86 anys, per causes naturals, segons ha informat el seu compte oficial d'Instagram. "Avui brilla una estrella més en el firmament, l'estrella d'una dona lliure, forta, valenta i lluitadora, que ha sigut i serà una icona LGTBIQ, donant visibilitat i lluitant pels drets del col·lectiu en èpoques molt dures i difícils. La Carmen ja és un mite i història d'Espanya", diu el text, signat pels seus "familiars i amics íntims".

Nascuda com a Miguel Brau Gou a Barcelona, l'any 1933, va fer el seu debut professional en el món de les varietats a mitjans dels anys 50, amb el nom de Miguel de Mairena. Durant els anys 60 va ser detinguda en diverses ocasions a causa de la relació sentimental que va mantenir amb el cantant i actor Pedrito Rico, i en les seves estades a la presó va ser víctima de maltractaments, segons ella mateixa havia denunciat. A mitjans dels 70, amb l'inici de la Transició, va començar a adoptar la seva nova personalitat com a dona, ja amb el nom de Carmen de Mairena. Aviat es va sotmetre a operacions clandestines per implantar-se pits i modificar-se l'aspecte de la cara, tot i que mai no va completar el procés de canvi de sexe, ni físicament ni legalment.

Els seus espectacles com a transformista, en què imitava personatges com Marujita Díaz o Sara Montiel, van ser un fracàs de públic, i això la va empènyer a dedicar-se a la prostitució. El gran salt a la fama li va arribar a principis dels anys 90, quan va acompanyar un amic a un càsting del programa de televisió Força Barça i va acabar sent contractada com a col·laboradora. Va ser així com va conèixer Javier Cárdenas, de la mà del qual va fer carrera a la televisió, en programes com Al ataque, d'Antena 3, o, especialment Crónicas marcianas, que va presentar Xavier Sardà a Telecinco entre el 1997 i el 2005. Convertida, així, en un més de la col·lecció de personatges estrafolaris de Cárdenas, el 2004 va ser una de les protagonistes de la pel·lícula FBI: Frikis buscan incordiar, malgrat que ella rebutjava l'etiqueta de friqui. El 2003 i el 2005 va participar en dues pel·lícules pornogràfiques, i el 2011 va fer un cameo a Torrente 4: Lethal crisis.

El 2006 i el 2008 va ser detinguda en dues macrooperacions policials contra xarxes de proxenetes que operaven al barri del Raval de Barcelona. En una de les seves declaracions davant del jutge, va reconèixer que cobrava diners a prostitutes a canvi de deixar-los les habitacions de casa seva. De totes maneres, el primer dels casos es va resoldre amb un pacte amb la Fiscalia (de manera que cap dels acusats no va entrar a la presó) i el segon va acabar amb l'absolució de gairebé tots els acusats perquè les gravacions telefòniques en què es basava l'acusació s'havien obtingut il·legalment.

Durant els últims anys havia fet algunes aparicions esporàdiques en programes de televisió, com El intermedio o Sálvame Deluxe, i fins al 2014 va col·laborar a la cadena 25TV. Els problemes de salut que patia van fer que passés els últims anys a una residència d'avis. El 2017 la il·lustradora Carlota Juncosa va resumir la seva vida en format de còmic a Carmen de Mairena, una biografía.

Carmen de Mairena va fer una breu incursió en la política de la mà del partit paròdic CORI (Coordinadora Reusenca Independent), que la va situar com a número 2 de la seva llista per a Barcelona a les eleccions al Parlament del 2010.

stats