La princesa Mako es casa pel civil i amb discreció

Al formalitzar l'enllaç, la neboda de l'emperador Naruhito es desvincula de la família imperial i renuncia a més d'un milió d'euros de dot

ARA
3 min
La princesa japonesa Mako i el príncep Akishino es casen

BarcelonaSense banquet ni grans celebracions, la princesa Mako del Japó s'ha casat aquest dimarts amb el seu promès, Kei Komuro, i s'ha desvinculat així de la família imperial nipona. La parella s'ha casat al registre civil a les deu del matí, segons ha confirmat l'Agència de la Casa Imperial i recull l'agència Efe. Per formalitzar l'enllaç, la princesa ha triat un vestit blau pastel, un collaret de perles i un ram de flors de color rosa pàl·lid. Komuro ha optat per un vestit amb americana negra, camisa blanca i corbata. Poc després de la celebració, Mako ha abandonat el domicili imperial i s'ha acomiadat de la família. La princesa ha dedicat nombroses reverències als seus pares, els prínceps hereus Fumihito y Kiko, i s'ha abraçat profusament amb la princesa Kako, la seva germana petita. Aquest ha sigut el gest més afectuós vist durant la jornada, que s'ha caracteritzat per l'austeritat i l'absència d'ambient festiu.

"Per a mi, el Kei és una persona imprescindible. Casar-nos era l'única opció que teníem per viure sent fidels", ha dit la princesa Mako en una roda de premsa que ha tingut lloc després del casament. La parella ha fet front als periodistes amb sobrietat i amb somriures incòmodes. "Estimo la Mako. Vull passar la meva vida amb ella. Fins ara hem estat recolzant-nos en els moments feliços i en els que no ho han sigut tant", ha afirmat Kei Komuro en directe davant les càmeres de televisió. L'espòs de Mako ha llegit un comunicat ple d'elogis i agraïments a la gent que els han donat suport. "Hi haurà moments durs, però, com fins ara, unirem forces i avançarem junts", ha afegit Mako.

El matrimoni de la princesa ha estat sotmès a l'escrutini públic i a la pressió mediàtica, que va arribar a posar en dubte l'enllaç i va afectar la possible celebració. Al casar-se amb un home que no pertany a la família imperial, Mako renuncia a la tradicional ajuda econòmica que atorga l'estat nipó a les dones de la família i es desvincula així de la institució. Mako i Kei van anunciar el seu compromís matrimonial el 2017, i des d'aleshores han rebut fortes crítiques des del sector més conservador del Japó. Mako també va anunciar que al contraure matrimoni renunciava als 150 milions de iens (1,16 milions d'euros) que solen concedir-se a les dones de la família imperial que contrauen matrimoni i abandonen la institució. D'aquesta manera, Mako Komuro –com passarà a anomenar-se a partir d'ara– es converteix en la primera integrant femenina de família imperial a saltar-se les dues tradicions al Japó des de la postguerra fins avui. 

"Horroritzats" per "les informacions falses"

La parella no ha volgut respondre aquest dimarts les preguntes dels periodistes. Han justificat la decisió al·legant la pressió a la qual s'han vist sotmesos per la picabaralla monetària. Sí que han contestat per escrit diverses preguntes enviades prèviament pels mitjans, centrades en la controvèrsia del seu enllaç. Mako i Kei s'han mostrat "horroritzats" i "entristits" per "la difusió d'històries infundades i perquè s'hagin donat per fet informacions falses".

Moment de la roda de premsa posterior a l'enllaç matrimonial.

La parella, tots dos de 30 anys, té previst traslladar la seva residència a Nova York, on Kei ha estat estudiant els darrers tres anys i s'ha presentat a l'examen que li permetrà exercir l'advocacia als Estats Units. Mentre Mako tramita el seu primer passaport (els membres de la família imperial nipona no en tenen) i ultimen la mudança, el matrimoni encara viurà un temps al Japó. Sobre els plans de Mako als Estats Units encara no ha transcendit res. La jove ha cursat estudis d'Art i ha treballat com a investigadora al Museu Universitari de la Universitat de Tòquio.

stats