Estiu
Girona 12/07/2023

32 refugis climàtics per passar la calor a Girona

L'Ajuntament crea una xarxa amb 17 refugis interiors i 15 d'exteriors

ARA
2 min
Presentació de la xarxa de refugis climàtics

GironaL’Ajuntament de Girona ha creat una xarxa de refugis climàtics que inclou 32 espais de la ciutat, 17 d’interiors i 15 d’exteriors. Els refugis climàtics proporcionen confort tèrmic a la població i s’activen en situacions d’emergència generada per la temperatura a l’exterior. La regidora de Ciutat que Cuida, Gemma Martínez; la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu, i el tècnic de Protecció Civil de l’Ajuntament, Miquel Leo, han explicat els objectius de la xarxa i els primers punts que en formaran part.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

“Volem ser un Ajuntament que tingui cura de les persones més vulnerables. Amb la inauguració de la xarxa de refugis climàtics avancem cap a un model de ciutat on tot aquell veí o veïna que ho vulgui pugui reposar a una temperatura agradable durant unes hores al dia, disposi d’aigua potable accessible i conegui les zones de passejada on estar més fresc”, ha remarcat la regidora Gemma Martínez.

Els 17 refugis climàtics interiors que formaran part de la xarxa són els centres cívics, les biblioteques, els vestíbuls de la seu del Bòlit del Pou Rodó i del Museu del Cinema, les dependències de l’Arxiu Municipal i el Pavelló Municipal Girona-Fontajau. En aquest últim cas, les dutxes estaran obertes perquè la població en pugui fer ús de dilluns a divendres, a partir de les 17 h, i els caps de setmana i festius, de 9 a 21 h.

Refugis exteriors

Pel que fa als 15 refugis climàtics exteriors, hi ha el parc del Migdia, el parc de Vista Alegre, els jardins de Pablo García Cortés Pablito, la plaça de Celestina Vigneaux, el parc de Domeny, el passeig Arqueològic, el recorregut de la riba del Ter dels jardins de Pedret, el recorregut de la riba del Ter de Fontajau a Sant Ponç, el recorregut de Fontajau a Domeny de les Deveses d’en Bru, el recorregut per la riba del riu Onyar des de la passera del carrer del Carme fins a la Creueta, la Devesa, el bosc de la Pabordia, la zona de la font de l’Abella, els boscos de Palau i el recorregut de les fonts de Sant Daniel fins a la plaça de les Sardanes.

De cara a l’any vinent, la voluntat és ampliar la xarxa amb espais d’altres institucions i augmentar els horaris d’obertura dels equipaments interiors, sobretot durant el mes d’agost. L’objectiu és treballar per ampliar el nombre d’equipaments fins a disposar una cobertura territorial equitativa per garantir que tots els barris disposin d’espais interiors i exteriors que serveixin per fer front a les altes temperatures i trobar-hi confort tèrmic. 

Ampliar la xarxa en el futur

“Som conscients que els episodis de calor extrema cada vegada seran més habituals. Hem de treballar per anar ampliant aquesta xarxa: cal sumar-hi més espais, però també més persones que s’impliquin en el bon funcionament dels equipaments. En aquest aspecte comptarem amb l’estreta col·laboració de Protecció Civil”, ha explicat la regidora de Convivència i Seguretat, Sílvia Aliu.

stats