Medi ambient
Girona 24/03/2023

Què passa amb l'excés de residus per les segones residències a la Cerdanya?

SOS Pirineus i Cerdanya en Acció pel Clima denuncien que el turisme genera un volum de residus inassumible per als abocadors de la comarca

3 min
Imatge de l'abocador de Vinyola a Puigcerdà

Puigcerdà (Cerdanya)Al dipòsit controlat de Prullans (Cerdanya), situat en una clotada rocosa als afores del poble, només s'hi poden abocar restes de runa. Fa un mes dies, però, la plataforma ciutadana SOS Pirineus va denunciar l'abocament d'altres tipus de deixalles en aquest emplaçament, amb un vídeo en què s'observa un camió descarregant un matalàs i diversos plàstics. Segons l'associació pirinenca, no només es tracta d'un acte "il·legal" contra les normes de la planta, sinó també d'una "agressió ambiental", perquè els materials abocats no són inerts com la runa i poden generar reaccions químiques contaminants. Així ho argumenta Núria Martí, geòloga i portaveu de la plataforma, que ha pogut comprovar de primera mà l'existència de plàstics i ferralla entre la runa de l'abocador: "El substrat del dipòsit és roca calcària amb molta fracturació, així que, si la protecció del sòl no és l'adequada, es poden produir filtracions dels lixiviats tòxics dels plàstics als aqüífers o a les aigües superficials".

SOS Pirineus, de moment, no ha presentat cap denúncia legal a les administracions, però l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) reconeix que, per les diferents inspeccions efectuades, ja té coneixement de la presència de residus impropis entre la runa que entra a l'abocador de Prullans. L'ARC ja ha requerit explicacions a l'empresa titular que gestiona la planta i està valorant la proposta d'un expedient sancionador. La companyia, però, en declaracions a l'ARA, respon que mai ha rebut cap notificació desfavorable en les inspeccions periòdiques. I sobre el vídeo de SOS Pirineus comenta que, en el cas que entrin deixalles que no són runa, se separen degudament dins de les instal·lacions.

Núria Martí vincula la situació de l'abocador de Prullans amb el creixement exponencial de la indústria urbanística a la Cerdanya, la comarca amb l'índex de construcció d'obra nova més elevat de Catalunya. Concretament, el 2022, es van edificar gairebé 12 cases adossades o xalets unifamiliars, la majoria destinats a segones residències, per cada 1.000 habitants. "Hi ha un excés desmesurat de construcció a la comarca i això genera un volum sobredimensionat de deixalles que els abocadors de la zona no poden assumir", sosté la portaveu, que certifica: "Les empreses constructores omplen els contenidors barrejant la runa amb altres deixalles no inertes i ho envien tot junt a llocs no habilitats".

Entrada de l'abocador de Prullans.

SOS Pirineus també lamenta que s'ompli la comarca de grues, bastides i obres en marxa i, en canvi, no es doni suport a la ramaderia i l'agricultura de proximitat. "Totes aquestes urbanitzacions s'edifiquen sobre terrenys que abans eren prats de pastura o conreus, que els propietaris s'han vist obligats a vendre per falta d'ajudes públiques", explica Martí.

El cas de la Vinyola

Un altre cas és el de l'abocador municipal de Puigcerdà, situat al camí de la Vinyola, en un antic heliport abandonat, per on passen camins molt concorreguts pels veïns que surten a fer esport. En aquest tancat, on només poden entrar camions de l'Ajuntament, s'hi poden trobar pilons de runa, bicicletes, joguines, plàstics amuntegats o bancs fets malbé. El 20 de febrer l'entitat Cerdanya en Acció pel Clima va presentar una denúncia a l'ARC per "negligència greu de l'Ajuntament en la gestió de les deixalles dipositades al pla d'Enveig". En l'escrit, demanen que es "netegi i clausuri aquest abocador il·legal" i exigeixen al consistori "que es comprometi a portar a terme el procés de reciclatge necessari". Núria Burgada, presidenta del grup ecologista, manifesta: "La Cerdanya és una comarca que triplica la seva població els festius i els caps de setmana i això crea uns pics de deixalles desproporcionats". "A més, la gent que ve té poc respecte pel medi natural, no té interès a reciclar i les entitats municipals no fan res per solucionar-ho", conclou Burgada.

Imatge de l'abocador de la Vinyola, a Puigcerdà.

Des de l'ARC confirmen que tenen registrada la denúncia i s'està comprovant com procedir, ja que es tracta d'un espai municipal. L'Ajuntament de Puigcerdà, per la seva banda, ha admès que hi ha una acumulació de residus excessiva a la Vinyola i ha anunciat que s'està fent el trasllat de les escombraries perquè es tractin a la deixalleria comarcal.

stats