Medi ambient
Girona 15/11/2022

La tramuntana es mor?

El vent del nord no va bufar ni un sol dia a l'Alt Empordà durant l'octubre

3 min
Al nord de la costa Brava, la tramuntana sol alterar notablement l'estat de la mar

GironaLa tramuntana és el vent mític de l’Empordà. Joan Margall va definir la zona com “el palau del vent”. Salvador Dalí va dibuixar-la a El crist de la tramuntana i Víctor Català escrivia “tramuntana ben amada, sens tu no podem passà”. “Nascut entre Blanes i Cadaqués, molt tocat per la tramuntana”, diu la cançó L’Empordà de Sopa de Cabra, publicada el 1989, corroborant la versió que és un vent que ha forjat cert caràcter entre la població. Però amb el canvi de mil·lenni, aquest vent d’origen polar acanalat a través de la plana del Rosselló i els Pirineus passa per hores baixes. La tramuntana agonitza: durant l’octubre no va bufar ni un sol dia a l’Escala ni el cap de Creus i, mentre que l’habitual a principis del mil·lenni era que a l’estiu bufés almenys 25 dies amb ratxes de més de 50 km/h a l’Escala, aquest 2022 només ha bufat 6 dies.

Evolució del nombre de dies de tramuntana a l'Escala
Total de dies per any amb vents de més de 50 km/h

Sergi Corral és observador meteorològic i climatòleg, a més de l’home del temps a Ràdio l’Escala, i des del 2004 que estudia amb atenció què passa amb aquest vent en aquest municipi del sud de l’Alt Empordà, així com controla les dades que es recullen a l’Estartit des del 1996. “Les tramuntanes van a la baixa de forma molt clara i totes les dades i l’observació dels experts ens indiquen que va relacionat amb un canvi de patró de circulació atmosfèrica”, assegura. Ho corrobora també Marc Prohom, cap de l’àrea de climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), que ho lliga amb la influència del canvi climàtic i el fet que l’anticicló de les Açores s’estigui desplaçant cada cop més cap a latituds baixes, com la del Mediterrani occidental, durant l’hivern.

L’efecte del canvi climàtic

El Meteocat va elaborar un estudi l’any passat, de la mà de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), per saber com podia influir el canvi climàtic sobre la Denominació d’Origen Empordà. Prohom explica que van decidir fer dues projeccions de cara a finals de segle: una si s’aconseguís revertir el canvi climàtic complint l'Acord de París i una altra si no s'hi feia res. En el primer cas no es veien alteracions en els models de les tramuntanades, però en el segon cas es veia clarament una disminució dels dies amb tramuntana.

Aquest canvi de tendència porta veient-lo Corral sobretot des del 2014, quan ha fixat un abans i un després en les seves observacions. Entre el 2005 i el 2013 hi havia una mitjana anual de 110 a 115 dies de tramuntana a l’Escala, mentre que a partir del 2014 ha disminuït a 75-80 dies. “És un descens molt acusat”, assegura. També ha disminuït la durada de les tramuntanades: abans del 2014 els episodis de menys de tres dies suposaven entre un 70 i un 75%, mentre que ara ja suposen un 80%. “La tramuntana no desapareixerà: està molt marcada per l’orografia. Però sí que serà menys freqüent. Abans era un fenomen omnipresent durant l’hivern”, valora Prohom.

Els que ho han estat observant són els habitants de l’Alt Empordà. Albert Campsolinas porta tota la vida, 49 anys, vivint a Cantallops. I tot i no ser observador, sí que percep menys vent. “Des de fa un temps que s’ha agreujat. Si parles amb la gent més gran, recorden unes ventades horroroses”, assenyala, i recorda que la tramuntana és molt temuda perquè asseca els horts, però que alhora és agraïda perquè neteja l’ambient i sobretot la contaminació. ¿Canviarà el paisatge d'aquí uns anys i als horts de l’Empordà ja no caldran xiprers per protegir-se del vent? “No sé si n'hi haurà per a tant”, conclou Prohom.

stats