Literatura

Literatura de soca-rel i d'alta volada als petits pobles de la llera del Ter

Els escriptors convidats a l'esdeveniment viuen a prop de la riba del riu o hi tenen alguna vinculació

2 min
JMa Uyà serà homentajat en el marc del festival De soca-rel

GironaAmb l’ànim de desmentir que als pobles petits no hi ha vida (especialment, vida cultural) o que, si n’hi ha, és anecdòtica i de poca volada, ha nascut el festival De soca-rel, que durant tots els caps de setmana de maig portarà activitats literàries als petits municipis de la llera del Ter, programades totes en espais singulars i amb formats diversos.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Els escriptors convidats viuen a la zona de la llera del Ter o hi tenen alguna vinculació i els organitzadors volen reivindicar els autors i la seva obra com una manera de "posar en valor, i dotar d’autoestima, els pobles petits a través de la literatura". "A poble, a les perifèries i lluny de les ciutats, hi passen coses interessants. No cal viure a la ciutat per gaudir de la cultura. Aquest festival és orgullosament local", diu Mar Camps, una de les impulsores.

Entre les activitats programades en la primera edició hi ha la que protagonitzarà el poeta de Celrà Francesc Prat, autor del llibre Vell país natal, que guiarà el públic per un itinerari literari pel seu poble. També a Celrà, el forense Narcís Bardalet i la periodista Tura Soler conversaran a la fàbrica modernista Pagans i Damià Bardera farà un recital al cementiri municipal. L’escriptor i articulista Lluís Muntada, que viu a Flaçà, presentarà el seu darrer llibre, Els dies previs, a l’antiga escola de la Pera, i el traductor de Sant Joan de Mollet David Guixeras i Olivet presentarà una de les obres que ha traduït, Els misteris d’Itàlia, de Dino Buzzati, a l’era del Mas la Torre de Sant Joan de Mollet. Al festival també hi serà l’escriptora Carlota Gurt, de la Pera, que presentarà llibre en una de les naus de la fàbrica Pagans de Celrà, a més d'Helena Carreras, que parlarà de la seva última novel·la a l’ermita de Sant Fermí de Flaçà, i la filòloga i activista cultural Roser Vernet, que parlarà sobre "el centre del món" a la plaça Major de Madremanya.

El programa inclou un homenatge a l’escriptor, pensador i assagista Josep Maria Uyà, una conversa sobre el procés d’escriptura i de creació entre Berta Prieto i Irene Pujadas, que es farà en una casa noucentista de Celrà, i una sessió de micro obert amb el titol de La congostada, al bar Nimú de Celrà.

Al festival hi participen una cinquantena de veïns dels pobles implicats i compta amb el suport de Connexió Papyrus de Celrà, una entitat sense ànim de lucre que des de fa anys dona una segona vida als llibres i organitza nombroses activitats literàries. "Lo lloc és la gent i es tracta que els pobles, més que un decorat, siguin llocs vius", indica l'activista Roser Vernet.

stats