Festes majors

De la Nit del Foc a la Festa Charly: totes les novetats de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres

Del 27 al 5 de maig s'han programat més de cent activitats

ARA
3 min
Trobada de gegants i capgrossos a la plaça de l'Ajuntament de Figueres

FigueresAmb el pregó aquest dissabte 27 d'abril, que anirà a càrrec del periodista figuerenc Carles Pujol, s'encetarà una nova edició de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres. S'han programat més de cent activitats en els deu dies que duraran les fires i en què hi haurà diverses novetats, entre les quals destaquen dues: la Nit del Foc, que es farà també aquest dissabte a les 22 h al Parc de les Aigües, i la recuperació de la Festa Charly el dissabte 4 de maig.

Entre les nombroses activitats hi haurà la 44a edició de la Fira del Llibre Vell

La primera es tracta d’un espectacle de foc i percussió que anirà a càrrec dels Senyors del Foc de Castelló d’Empúries amb la col·laboració dels Amics dels Gegants de Figueres. El públic podrà gaudir d'un xou amb estructures de foc i bestiari de cultura popular, així com el drac i el bou de Figueres. Els que ho desitgin podran ballar sota el foc dels diferents muntatges dels diables i apropar-se a les bèsties enceses durant l’espectacle, això sí, convenientment protegits. Per la seva part, la Festa Charly, que començarà a les 22 h a plaça Catalunya, és una festa per recordar la històrica i cèntrica discoteca figuerenca, que va estar oberta tres dècades, des de 1971 fins a l'any 2000. En l'apartat musical també destaquen els concerts de Quico Pi de la Serra, El Pony Pisador, Boikot, Els Catarres o Les que Faltaband, entre molts d'altres. Així mateix, dissabte 27 a les 12 h a El Rampell, l'espai musical i familiar del Parc de les Aigües, hi actuarà El Pony Menut, la versió per al públic familiar d'El Pony Pisador.

Les Creus de Maig són una mostra de la cultura popular i la participació de les associacions de veïns

Coincidint amb les festes, el festival Figueres Escena, que aixopluga la programació d'arts escèniques i musicals de l'Ajuntament, ha programat espectacles d'alta volada com Coralina, la serventa amorosa, de Carlo Goldoni i dirigida per Oriol Broggi, de La Perla 29, o Crida als ocells de colors llampants, d’Òscar Andreu. Fins al dimarts 30 també es podrà veure al Casino Menestral Diàlegs de carmelites, de Georges Bernanos, a càrrec de La Funcional Teatre. També hi haurà visites guiades, com la de la Ruta de Dalí i les que es faran al subsol de la Rambla; una taula rodona per recordar la figura de Joaquim Vallmajó, missioner de Navata que va ser assassinat ara fa 30 anys en el genocidi a Ruanda i pel qual es continua demanant que es faci justícia, i una altra per recordar els orígens de la sida a l'Alt Empordà.

S'han programat més d'un centenar d'activitats per les Fires i Festes de la Santa Creu

Un escape room caní

Una altra novetat en aquestes fires és l'escape room caní que es farà el diumenge 28 d'abril al Parc Bosc. Hi haurà un premi per a cada gos i caldrà inscriure-s'hi prèviament a mambient@figueres.org. Tampoc no hi faltaran la tradicional trobada de puntaires, les visites guiades a l’església de Sant Pere, les tradicionals fires al carrer de l’1 de maig –que enguany seran vuit, ja que se celebrarà la primera edició de la Fira del Còmic i el Manga–, el pilar caminant que va de l'església de Sant Pere a la plaça de l'Ajuntament que farà la Colla Castellera de Figueres, la jornada castellera, la Fira del Llibre Vell, la Nit de la Cebeta, les sardanes, balls populars, les activitats de la Casa d'Andalusia o les competicions esportives.

També hi haurà diverses exposicions, entre les quals destaquen Adrià Ciurana. M'abrigo de terra, que es podrà veure al Museu de l'Empordà i en què s'exposaran les creacions del període més productiu d'Adrià Ciurana, una etapa de deu anys, que va des del 2008 fins a la desaparició del jove artista als 33 anys. Al Museu del Joguet s'exhibirà Ens va fer Àlex Gifreu, una mostra dels 26 cartells que el dissenyador Àlex Gifreu ha realitzat durant més de dues dècades per a la Fira del Formatge de Lladó (1997-2023). Aquí es pot trobar tota la programació de les Fires i Festes de la Santa Creu.

stats