Omplir piscines amb aigua de mar, una alternativa factible

Una empresa d’Ullà ofereix aquest servei a les comarques de Girona i Barcelona

2 min
Omplint una piscina amb aigua de mar

GironaDavant la sequera persistent, les restriccions i l’estat d’emergència previst que es decreti aquest dijous, imaginació per trobar solucions. Una empresa d’Ullà (Baix Empordà), Aquamarina Costa Brava, ofereix aigua de mar per omplir piscines particulars. La iniciativa està tenint molt bona acollida, i fins a finals de gener ja n’han omplert quatre, aviat tres més, i tenen una llista d’espera d'entre quaranta i cinquanta piscines més “algunes perquè encara s’estan fabricant”, explica Judit Puig, sòcia fundadora de l’empresa. “L’any passat ja en vam omplir algunes durant l’estiu, i ara, que ho tenim tot més ben estructurat, ens hi hem posat molt més aviat –afegeix–. I si la demanda cresqués molt, podríem posar més camions cisterna”. “L’acollida és molt positiva perquè la gent s'ha adonat que l’aigua de mar és en aquests moments l’única alternativa per resoldre aquesta situació”, diu Puig.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

L’aigua la treuen del golf de Roses, mar endins, “que és molt més neta”, explica Puig, i la porten amb un camió cisterna de 24.000 litres –una piscina estàndard particular sol necessitar uns 20.000 litres–. L’aigua de mar té una salinitat més alta que les piscines d’aigua salada, però expliquen que els motors d’aquestes piscines serveixen igualment, així com els de les piscines més modernes. Pel que fa a les més antigues, segurament l’haurien de canviar. “Recomanem que cada particular s’informi amb l’empresa que li porti el manteniment, però pel cost que pot tenir canviar el motor els pot sortir més a compte canviar-lo, tenint en compte que les piscines no es poden omplir amb aigua de boca amb la sequera que patim i que aquesta situació es pot allargar –afegeix Puig–. L’aigua de boca ha de tenir l’ús que ha de tenir en els temps actuals”. L’empresa pot arribar a omplir de dues a tres piscines diàries i treballa a les comarques de Girona i Barcelona. 

Opció de present i de futur

En opinió de Puig, tot i que la situació de sequera es reverteixi, l’alternativa d’omplir les piscines amb aigua de mar “continuarà sent molt bona en el futur perquè l’aigua de mar és un recurs abundant que permet alleugerir la pressió sobre la resta de recursos hídrics, que podrien destinar la seva aigua a altres usos com ara els cultius o el consum humà i animal. També els motors de les piscines cada vegada estan més ben adaptats, per la qual cosa el dia de demà pot ser una opció excel·lent i del tot vàlida”.

Aigua de mar per a usos alimentaris

Aquesta empresa familiar, fundada el 2015, es dedica a l’envasat d’aigua de mar per a usos alimentaris. La van a buscar a un punt de captació al límit del Parc Natural de les Illes Medes amb una barca pròpia. Posteriorment, fan una filtració amb diferents porositats per evitar microplàstics i microorganismes i després és desinfectada mitjançant ultraviolats. “No afegim res a l’aigua de mar”, explica Anna Fauquet, biòloga i responsable de qualitat i seguretat alimentària de l’empresa.

stats