Cultura
Girona 06/09/2023

'Jam sessions' en un antic edifici de la Torraspapel

L’escola de música Sarriart creix, estrena ubicació i es transforma en un espai cultural i artístic

3 min
La façana museïtzada per l'artista Edgar Massegú del nou centre cultural i artístic Sarriart, a Sarrià de Ter.

Sarrià de Ter (Gironès)“Què va ser primer: la fàbrica de paper o el poble?”, es pregunta un veí sobre el passat i present paperer de Sarrià de Ter. Aquest municipi obrer a tocar de Girona ha viscut en els darrers anys una transformació: de viure un èxode de veïns per primer el tancament de la Torraspapel i després les pudors dels que la van succeir, amb l’empresa Hinojosa, a convertir-se de nou en un poble viu que vol ser més que un satèl·lit de la capital. Alguns elements de canvi han estat la construcció de la Biblioteca Emília Xargay –al costat de la qual hi ha l’Ateneu Cooperatiu de les Terres Gironines–, l’institut –de moment en barracons–, la rehabilitació del cafè El Coro i de moltes casetes del carrer Major, amb horts que arriben fins al riu Ter. I tot sumat a la inversió d’Hinojosa per reduir la pudor.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Fa una dècada, aquesta espurna de canvi es va començar a intuir amb la creació d’una escola de música moderna, Sarriart. Dos joves músics i artistes que ja formaven part de la tradició de grups musicals al municipi, Ricard Humet i Edgar Massegú, gràcies a un acord municipal van començar a fer classes al darrere d'on havien estat les escoles municipals construïdes per l’arquitecte noucentista Rafael Masó el 1910. El repoblament del nucli antic i la falta d’aïllament pel soroll, però, va obligar l’escola l’any passat a buscar un nou emplaçament per a aquest curs. Ara ja hi assisteixen fins a 120 alumnes i ofereix extraescolars a l’Escola Montserrat i al nou institut.

És així com s’ha unit passat i present del poble: diumenge s’inaugura la nova ubicació de l’escola, que vol anar més enllà i convertir-se en un espai cultural i artístic. És en unes antigues oficines de la Torrespapel i on també es feia l’I+D+i. Ubicades a la carretera de Sarrià de Dalt 18, es tracta d’un edifici de grans finestrals amb jardí situat al costat del restaurant La Cooperativa i de les piscines.

“Volem que, més enllà de l’escola, sigui un espai de trobada”, explica el president de l’associació Sarriart, el músic i professor Pau Cullell. Per això Edgar Massegú –que té ja té una casa museu a Sarrià de Baix– ha museïtzat l’espai, i també s’ha preparat una festa d’inauguració de sis hores per posar en relleu la vocació musical, artística i també gastronòmica –amb tallers de Takkokken– del nou espai. En una àrea urbana on és difícil trobar jazz en viu més enllà del Sunset, al Barri Vell, Sarriart oferirà també un cop al mes una jam session. “No busquem ser un bar de copes: volem ser un espai on imperi sobretot la cultura, i on les activitats et permetin aprendre, també en família”, afegeix Cullell sobre la programació, que no sobrepassarà mai la mitjanit i vol ser complementària a l’oferta nocturna que fa l’Associació Cultural Apaga la Tele.

L'escultura d'Edgar Massegú que s'inaugurarà diumenge 10 de setembre al nou espai cultural i artístic Sarriart, de Sarrià de Dalt.

Una escola municipal de música?

“Amb l’envergadura que va agafant el projecte cal plantejar fer una escola de música municipal amb cara i ulls”, exposa Mònica Aymerich, regidora de Cultura. Així com Celrà és coneguda per la seva formació en dansa, que Sarrià de Ter ho sigui en l'àmbit musical. De fet, tot i ser una associació sense ànim de lucre, ja té una AFA, que s’encarregarà de la barra durant la festa de diumenge. El secretari de l’associació de famílies, Josep Maria Viladomat Fusellas, agraeix que l’escola hagi aportat “una manera de formar diferent”, amb un acord amb el Taller de Músics.

L’escola comença als 6 anys i a partir dels 8 ja es comença a tocar en grup, el que en diuen combos. Aquest any una alumna per primer cop ja ha tret un disc, Ariana. Tocarà diumenge, juntament amb 13 grups més, durant la inauguració des de 2/4 de 6 de la tarda fins a la mitjanit, quan actuarà l’Orquestra Maribel. El preu de l’entrada és una aportació voluntària d’entre 5 i 10 euros per sufragar el cost que ha suposat per a Sarriart adaptar tot l’espai de les antigues oficines de la Torraspapel.

stats