Internacional 08/03/2021

Almenys 98 morts i més de 600 ferits en les explosions a Guinea Equatorial

Segons les autoritats, la causa del desastre ha sigut un incendi incontrolat a prop de la caserna i el "negligent" emmagatzematge de dinamita

Javier de la Sotilla
3 min
Bombers i voluntaris retiren les runes per evacuar els cossos dels desapareguts

BarcelonaDurant tot el dilluns s’han estat rescatant persones damnificades d’entre les runes de Bata, la ciutat més poblada de Guinea Equatorial, que ha quedat devastada per un seguit d’explosions accidentals aquest diumenge en una base militar. La televisió estatal TVGE ha informat que el balanç és ara de 98 morts i més de 600 ferits, una xifra que més tard ha confirmat el ministeri de Sanitat, però que probablement augmenti a mesura que avancin les labors de rescat.

En total es van produir almenys quatre explosions significatives i diverses de més petites, les tres primeres a les 15.00 (hora local) i l’altra dues hores després. El president del país, Teodoro Obiang, que ha expressat el seu “més profund condol i consternació a les famílies” dels morts, ha dit en un comunicat a la televisió pública que les explosions han sigut ocasionades “per la negligència i descuit de la unitat encarregada de la protecció dels dipòsits de dinamites i explosius”, que haurien cremat, segons la mateixa versió oficial, a causa d’un incendi ocasionat pels veïns a la vora de la caserna militar de Nkoantoma. “Les ones expansives de les explosions han ocasionat grans destrosses en gairebé tots els edificis i tendes de la ciutat de Bata”, ha assegurat Obiang, que ha sol·licitat immediatament l’ajuda de la comunitat internacional.

Els bombers, que estan evacuant els cossos, han trobat almenys tres nens amb vida entre les runes de les seves cases i han sigut traslladats a l’Hospital General de Bata, que està desbordat per l’elevat nombre de damnificats. Els serveis de protecció civil, juntament amb voluntaris, diversos ordes religiosos del país i organitzacions no governamentals, s’encarreguen d'assistir els centenars de persones que s’han quedat sense llar, així com tots els nens que han perdut els pares. Els militars, per la seva banda, estan controlant l’accés dels civils a la zona afectada.

El president, el vicepresident i el primer ministre del país es van traslladar immediatament després de les explosions de diumenge al barri afectat, Nkuantoma, per fer una valoració dels danys i la resposta. Però el principal partit de l’oposició, Convergència per la Democràcia Social de Guinea Equatorial, ha assegurat en un comunitat que “no hi ha govern” perquè, segons diuen, s’han vist imatges dels ferits anant a l’hospital “pel seu propi peu, i d'altres en taxis i furgonetes, sense ambulàncies ni lliteres, amb ferits i persones sanes mesclades amb l’escàs personal sanitari, sense cap tipus d'equipament”.

El viceministre de Sanitat, Dámaso Mitoha Ondo’o, ha dit que “està sent una empresa titànica que està posant a prova la capacitat dels equatoguineans i el govern”. El fet és que, tot i les labors que estan duent a terme els funcionaris públics, estan saturats, i la solidaritat entre els mateixos veïns està sent clau en aquests moments d’emergència nacional.

A l’espera de xifres definitives sobre la magnitud del desastre, ja es considera una de les pitjors tragèdies en la història de Guinea. La ministra d’Afers Exteriors d’Espanya, Arancha González Laya, ha anunciat que enviarà ajuda humanitària al país centreafricà, que va ser una colònia espanyola fins a l’any 1968.

L’actual cap d’estat, Obiang, de 78 anys, porta al poder des del 1979, quan va derrocar el seu tiet Francisco Macías en un cop d’estat. Des d’aleshores, governa el país amb una dura repressió a l’oposició política, un fet denunciat en múltiples ocasions per organitzacions com Human Rights Watch o Amnistia Internacional.

stats