Internacional 06/08/2021

42 morts, entre ells vuit nens, en un nou naufragi a les costes del Sàhara

Les morts del primer semestre en rutes migratòries cap a Espanya arriben a 1.922, un 526% més que en el mateix període de l'any passat

Mar Sala
2 min
Salvament Marítim ha rescatat a 8 milles a sud de Gran Canària una pastera amb 63 immigrants, 11 d'ells nadons.

BarcelonaLa notícia és repeteix: 42 persones han mort en el naufragi d'una pastera davant la costa de Dakhla, al Marroc. Hi anaven trenta dones, vuit nens i quatre homes que havien posat rumb a Canàries dimarts. Una onada va fer bolcar la seva embarcació pocs minuts després d'haver sortit i només deu persones han sobreviscut –quatre homes i sis dones, entre elles una mare que ha perdut els seus dos fills.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La informació l'ha donat aquest divendres Helena Maleno, activista i fundadora de l'ONG Caminando Fronteras, que en un fil de Twitter va explicar que "pescadors testimonis de l'escena van avisar la gendarmeria". L'únic cos que s'ha trobat fins ara és el d'una de les filles de la dona supervivent, que ha relatat a l'ONG el naufragi. "Ens explica destrossada que demà té cita al dipòsit per identificar-la i que el seu únic desig és enterrar-la dignament", afegeix l'activista al fil.

Activista i fundadora de Caminando Fronteras

Aquest és el segon naufragi del qual l'ONG alerta aquesta setmana, després de l'enfonsament dimecres passat d'una pastera amb 75 persones a bord a la costa d'Al-Aaiun, en el qual van morir almenys tres persones. Caminando Fronteras també havia avisat les autoritats espanyoles i marroquines sobre la sortida de dues pasteres més amb 62 i 54 persones a bord, respectivament, que segons Maleno es trobarien a la deriva des de dimecres, quan van salpar des del sud d'Al-Aaiun, al Sàhara Occidental.

Durant el primer semestre del 2021, les morts en les rutes migratòries cap a Espanya arriben a 1.922, un 526% més que en el mateix període de l'any passat. Caminando Fronteras destaca també l'elevat nombre de dones i nens entre les víctimes. Segons l'informe de l'ONG, "el mes de març va ser el que va tenir menys víctimes, 132, però des d'abril la progressió de les persones mortes i desaparegudes ha anat a l'alça, malauradament". Un augment de la mortalitat que coincideix amb la crisi diplomàtica entre el Marroc i l'estat espanyol.

Més rescats aquest divendres

Segons ha informat Efe aquest divendres al migdia, una pastera amb 63 immigrants subsaharians a bord, entre ells onze nadons, ha sigut rescatada a unes 8 milles al sud de Gran Canària: 25 homes, 27 dones i onze nens petits es troben en bon estat de salut. Un altre salvament que se suma al de la matinada d'aquesta mateixa jornada, en què també han rescatat una pneumàtica amb cinc persones a bord en les proximitats de la costa canària, segons ha informat el Centre Coordinador d'Emergències i Seguretat del 112 de Canàries. Aquests últims són tots d'origen magribí i presentaven bon estat de salut.

A l'altre costat de continent, en el trajecte entre el nord d'Àfrica i la Península, Salvament Marítim ha rescatat 26 persones de dues pasteres, entre els quals hi havia 21 homes, quatre dones i un menor. Un total de tres intervencions semblants en menys de 24 hores en aquestes aigües pròximes a Almeria.

La ruta canària, però, és la més activa a la frontera occidental euroafricana, la qual cosa converteix aquest tros de mar en una tomba immensa on la gran majoria de cossos desapareixen. Només un 4,17% de les víctimes són recuperades.

stats