Societat 01/03/2021

El president de les Illes Canàries critica la falta de solidaritat europea en la redistribució de persones migrants

Ángel Víctor Torres exigeix quotes obligatòries d'acollida a tota la Unió Europea

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
El president de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, compareix a LIBE de l'Eurocambra.

Brussel·les"Les Illes Canàries no poden assumir soles un problema que és europeu, perquè la destinació final és en definitiva el somni europeu". El president de les Illes Canàries, Ángel Víctor Torres, ha citat aquest fragment del discurs del seu predecessor en el càrrec, Adán Martín, quan el 2006 va comparèixer al comitè de Llibertats Civils, Justícia i Interior de l'Eurocambra per exigir una resposta europea conjunta a l'arribada de milers de persones migrants a l'arxipèlag. L'actual president ha volgut demostrar així que l'arribada de 23.000 persones migrants l'any passat no era un fenomen nou, sinó que demostra un problema estructural de la Unió Europea, que deixa en mans dels països d'arribada com Espanya, Grècia, Itàlia i Malta l'acollida de persones que tenen l'objectiu d'arribar a Europa.

La crítica del president canari ha anat directament dirigida a la comissària de l'Interior, Ylva Johansson, que també ha comparegut al comitè i que defensa la recent proposta de pacte migratori de la UE, una nova legislació que intenta ressuscitar el fallit Pacte de Berlín però que no convenç els països receptors, perquè no fixa quotes de redistribució de persones migrants i refugiades obligatòries, sinó un sistema de patrocini de retorns, en vista del veto de països com Hongria que rebutgen el repartiment. Johansson ha reconegut que la solidaritat ha de ser "obligatòria" i ha defensat l'aportació de la Comissió Europea a través de fons europeus amb què s'ha ajudat a construir instal·lacions d'acollida, i ha assegurat que la UE està preparada per incrementar més els esforços.

Encara ha sigut més crítica Estrella Galán de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat, que ha criticat no només la falta d'una política d'asil i migratòria comuna a la Unió Europa que reparteixi càrregues i responsabilitats, sinó també la del govern de Pedro Sánchez: "Veiem que a les Cànaries s'ha dificultat i bloquejat sine die les persones migrants contra la seva voluntat, allunyant-les del continent europeu. Hi ha una falta de coherència entre el que el país planteja a Europa i el que aplica al seu propi territori, cosa que converteix les Canàries en un dels grans camps d'acollida del sud d'Europa".

stats