Migracions

Mor una nena de 5 anys després de dues setmanes a la deriva en una pastera que anava a les Canàries

La criatura va patir una aturada cardíaca dins l'helicòpter de rescat

Ara
2 min
Un helicòpter del servei de cerca i rescat de l'Exèrcit de l'Aire arriba a l'Hospital Doctor Negrín de Les Palmes de Gran Canaria amb tres dels ocupants de la pastera rescatada

BarcelonaNo hi han arribat a temps. Una nena de 5 anys ha mort aquesta nit quan era evacuada amb un helicòpter militar a les Canàries després d'haver passat disset dies en una pastera perduda a l'Atlàntic amb què un grup de subsaharians intentaven arribar a les illes. El mercant Cape Taweelah els havia auxiliat i davant el greu estat de salut es va demanar una evacuació mèdica urgent per a la criatura, un home i una dona. La nena i la dona van entrar en parada cardiorespiratòria durant el vol, de gairebé 500 quilòmetres: només la dona va respondre a les maniobres de reanimació i es recupera a la unitat de cures intensives. L'helicòpter ha arribat a la una de la matinada a l'Hospital Doctor Negrín de Las Palmas de Gran Canaria i deu minuts després s'ha certificat la mort de la criatura, informa Salvament Marítim. A més, un altre home va morir a la pastera abans que hi arribessin els equips de rescat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mercant, procedent d'Austràlia, va trobar la pastera amb 35 persones, entre els quals sis criatures i setze dones, perduda en un punt de l'Atlàntic situat entre Nouadhibou (Mauritània) i Dakhla (Sàhara Occidental), dos dels llocs de sortida de pasteres i piragües cap a les Canàries, encara que de moment s'ignora si havia sortit d'aquesta zona o si va quedar a la deriva i va ser arrossegada fins allà pel vent i els corrents. El mercant té previst arribar aquesta nit a Tenerife amb la resta de supervivents. Fins aleshores no es podrà reconstruir la seqüència dels fets ni saber si hi ha més víctimes mortals.

Tres ocupants de la pastera rescatada arribant a l'Hospital Doctor Negrín de Las Palmas de Gran Canaria

Maniobra perillosa

Segons informa Efe, el capità del mercant, amb bandera de les illes Marshall, va dubtar en un primer moment de fer la maniobra per hissar la pastera fins a la coberta, perquè és molt perillosa i amb la mala mar corrien el risc que la precària embarcació s'estavellés contra el buc. Finalment ho van aconseguir i el vaixell de Salvament Marítim que havia salpat des de les Canàries per ocupar-se dels nàufrags va avortar la missió. Amb la gent a bord el capità del mercant va comunicar que a la barcassa havien trobat un home mort i que la nena necessitava una evacuació urgent, de manera que l'exèrcit de l'aire hi va enviar un helicòpter des de la base de Gando (Gran Canària).

L'Organització Internacional de les Migracions (OIM) i l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) xifren el nombre de persones que han perdut la vida aquest primer semestre mirant d'arribar a les Canàries en 136 i 160, respectivament, cosa que suposa una mitjana de gairebé un mort al dia.

stats