IMMIGRACIÓ
Internacional 12/06/2018

L''Aquarius' comença a transferir 400 migrants a dos vaixells militars per dirigir-se a València

El president Torra i l'alcaldessa Colau s'ofereixen a acollir els refugiats

Cristina Mas
3 min
Brussel·les agraeix el gest a Espanya: “És solidaritat real”

BarcelonaLa marina italiana ha començat aquesta tarda el trasllat d'immigrants des de l''Aquarius', aturat a alta mar entre Malta i Itàlia, a dues altres naus militars per tal de fer més espai al vaixell de l'ONG SOS Méditerranée i poder posar rumb cap a València per poder auxiliar els 629 migrants rescatats. La ruta de l''Aquarius' es pot seguir aquí.

L'operació consisteix a transferir 400 dels migrants a dues embarcacions de la Guàrdia Costanera i la Marina italianes, la mateixa xifra que els militars van transferir el cap de setmana passat a l''Aquarius' després de salvar-los d'un naufragi. Així, l''Aquarius' es farà càrrec de la resta fins al desembarcament al port de València. Metges sense Fronteres (MSF), que opera el vaixell, ha insistit que desviar-se cap a la costa valenciana suposa un gran esforç i un sacrifici perquè com a mínim la nau de rescat estarà sis dies sense dedicar-se al rescat de les embarcacions que naufraguen davant la costa de Líbia, amb el consegüent risc per a la vida de les persones.

Els immigrants, que han passat per moments de tensió per la incertesa, "van acollir bé la decisió de traslladar-los a Espanya", va explicar a Efe Alessandro Porro, cooperant de SOS Méditerranée des de l''Aquarius'.

SOS MÉditerranée i Metges Sense Fronteres advertien hores abans que l''Aquarius', sobrecarregat amb 629 migrants a bord, no podia navegar fins a València, després d'acceptar l'oferiment del govern espanyol pel veto de les autoritats italianes.

El vaixell es resistia a acceptar la proposta d'Itàlia, que plantejava transferir la major part dels migrants a dos vaixells, un dels guardacostes italians i un altre de militar també italià, que acompanyarien l''Aquarius', on quedarien només 100 nàufrags, fins al port espanyol.

"Itàlia envia menjar i medicines a l''Aquarius'. Ara començarà el 'transfer'", ha dit en un tuit Sara Alonso, una periodista de RNE que es troba a bord del vaixell i que explicava "el pla que s'està ultimant".

Davant d'aquesta situació, el president de Còrsega, Gilles Simeoni, també ha ofert la seva illa per al desembarcament de la nau de rescat, "davant de la urgència" de la situació.

El vaixell està per sobre de la seva capacitat, porta ferits i malalts, i no pot afrontar amb seguretat la navegació d'entre 3 i 5 dies per recórrer els 1.500 quilòmetres que el separen de València. Les ONG havien agraït l'oferiment espanyol, però demanaven que Itàlia trobés una solució per als rescatats, entre els quals hi ha menors no acompanyats i dones embarassades. L'embarcació humanitària estava esperant un port segur des de la nit de dissabte.

Mentre es fan les tasques a alta mar, la crisi política oberta per la negativa de Malta i Itàlia a donar port a l''Aquarius' continua entre els socis de la Unió Europea. El president de França, Emmanuel Macron, ha denunciat el "cinisme" i la "irresponsabilitat" del govern de Roma i ha expressat la seva intenció de contactar amb les autoritats dels dos països i d'Espanya, com a país de destinació i acollida. Un portaveu de l'executiu gal ha descartat, però, oferir-se a ajudar el vaixell perquè, segons ha dit, "està descartat crear un antecedent", alhora que ha assenyalat que s'hauria d'haver aplicat el dret internacional, que estipula que el port d'acollida ha de ser el més proper al lloc del rescat.

Oferta de la Generalitat i de Barcelona

L'Ajuntament de València es prepara per rebre els nàufrags de l''Aquarius' en coordinació amb el govern espanyol i a poc a poc sorgeixen altres oferiments des de diversos municipis i governs. És el cas de la Generalitat, que s'ha ofert a acollir els rescatats o de Barcelona que, a través de la seva alcaldessa, Ada Colau, ha posat a disposició 100 places i ha instat els governs català i espanyol a col·laborar per "mobilitzar i planificar una acollida en condicions de dignitat" per a les persones que vindran.

També des de Madrid Manuela Carmena ha ofert 100 places en centres d'acollida per a famílies dels migrants, de la mateixa manera que ho ha fet ja des de les Illes la presidenta Francina Armengol.

El vaixell ha sigut vetat pel nou ministre de l'Interior italià, l'ultradretà Matteo Salvini, que ha tancat tots els ports del país a les ONG que operen al Mediterrani central. Aquesta decisió vulnera el dret marítim internacional, ja que Itàlia era el país responsable de la coordinació dels rescats de dissabte. Entre els migrants a bord de l''Aquarius' hi ha 400 nàufrags que van ser rescatats per vaixells mercants i també de la marina i els guardacostes italians, i transferits, a petició de les autoritats italianes, al vaixell de les ONG. El govern italià ha advertit que donarà el mateix tracte a la resta d'embarcacions no governamentals que operen a la zona. En canvi, ahir sí que va permetre desembarcar al port de Calàbria més de 900 nàufrags recuperats per una embarcació dels guardacostes italians en aigües internacionals davant les costes de Líbia.

L''Aquarius', un vaixell del 1977

L''Aquarius' és una embarcació de rescat de migrants al Mediterrani central gestionada per les ONG SOS Méditerranée i Metges Sense Fronteres que opera a la zona des del 2016. Es tracta d'una antiga embarcació dels guardacostes alemanys, que va estar en ús entre el 1977 i el 2008. Actualment té bandera de Gibraltar. Amb 77 metres d'eslora, té capacitat per a 500 persones.

Els rescats de dissabte

La nit de dissabte a diumenge l''Aquarius' va rescatar un total de 229 persones en dues barcasses inflables a la deriva. L'embarcació havia sortit el dia abans d'Itàlia. A més, el Centre de Control de Roma els va demanar que es fessin càrrec de 400 persones més que havien sigut recuperades per embarcacions de la marina i els guardacostes italians, a més d'alguns vaixells mercants que eren a la zona. Entre els nàufrags hi ha 123 menors no acompanyats, 11 nens petits i 7 dones embarassades. En condicions normals, Itàlia, el país que ha coordinat els rescats, havia de donar a l''Aquarius' un port segur on desembarcar els nàufrags. Però en lloc d'això el nou ministre de l'Interior, l'ultradretà Matteo Salvini, que ha fet de la immigració la bèstia negra de la campanya electoral que el va portar al govern, va anunciar que tancava els ports italians a l'embarcació, d'acord amb el ministeri d'Infraestructures, que ocupen els seus socis del Moviment 5 Estrelles. Salvini, que acusa les ONG de contribuir al tràfic de persones, va exigir que Malta, el port més pròxim, acollís l'embarcació. Les autoritats malteses van respondre que en aplicació del dret internacional el país que coordina el rescat és el responsable d'indicar un port segur.

stats