El jutge ratifica l'ordre britànica de recerca i captura contra Julian Assange

El fundador de Wikileaks es refugia des de fa cinc anys i mig a l'ambaixada de l'Equador a Londres

Julian Assange haurà de continuar confinat a l'ambaixada de l'Equador a Londres, on viu refugiat de les autoritats britàniques des de fa més de cinc anys i mig. Un jutge de la cort de Westminster ha decidit aquest migdia de dimarts que l'ordre de recerca i captura que pesa contra ell ha de continuar vigent. La decisió del jutge, però, pot ser recorreguda. El 26 de gener, els advocats del fundador de Wikileaks van presentar un recurs contra aquesta ordre al·legant el sense sentit jurídic que suposava que es mantingués mentre s'havien retirat els càrrecs que pesaven contra ell a Suècia, origen de la situació actual. La fiscalia sueca acusava Assange des de finals del 2010 de presumpta violació i presumptes abusos contra dues dones, que l'investigat hauria comés a Estocolm l'estiu d'aquell mateix any. L'any passat, però, Suècia va retirar els càrrecs després d'entrevistar-se amb Assange a dins de la legació equatoriana. D'altra banda, el fundador de Wikileaks sempre els ha negat, aquests càrrecs.

Cronologia d'un procés controvertit

El jutge de Westminster, però, ha atès el criteri de la fiscalia britànica segons el qual la retirada l'ordre suposava recompensar Assange pel fet d'haver trencat la llibertat condicional. Assange en gaudia mentre es veien els diferents recursos contra l'extradició a Suècia presentats per la seva defensa. L'australià, de 46 anys, volia evitar l'extradició perquè temia que Estocolm el lliurés als Estats Units. Washington l'acusa d'espionatge i de revelació de secrets oficials a través de les informacions publicades a Wikileaks. El trencament de la llibertat condicional, que Assange va cometre en refugiar-se a la legació equatoriana a finals de juny del 2012, és també delicte al Regne Unit, raó bàsica per la qual el jutge ha ratificat la vigència de l'ordre de recerca i captura. Si Assange sortís al carrer i fos detingut, els Estats Units podrien demanar-ne l'extradició.  

La decisió del tribunal de Westminster té lloc dos anys i un dia després que el Grup de Treball dels Drets Humans de les Nacions Unides —el mateix organisme a què   han recorregut les defenses d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart— decidís que la seva situació era, a la pràctica, una detenció arbitrària i il·legal del Regne Unit. En virtut de les lleis internacionals i dels tractats signats per Londres, Julian Assange, de 46 anys, hauria de ser compensat econòmicament.

La fiscalia britànica va informar en el moment de la presentació del recurs d'Assange que si el jutge declarava il·legal el manteniment de l'ordre de cerca i captura, "hipotèticament, sí [que podria sortir-ne lliure]; aquesta seria la nostra interpretació". Però la ratificació decretada aquest dimarts col·loca el 'hacker' en una situació límit. Recentment, la ministra d’Exteriors de l'Equador va informar que el seu govern estava buscant vies per  posar fi a una situació "insostenible".

A més, en una entrevista a la televisió, el president de la república, Lenín Moreno, en el càrrec des de la primavera del 2017, ha descrit Assange en les últimes setmanes com un "problema heretat" de l'administració progressista de Rafael Correa. En aquest sentit, la pressió del ministeri d’Exteriors espanyol hauria pogut donar fruit. En relació amb Assange, i sempre segons informacions de la premsa britànica, Madrid ha protestat davant Quito a causa dels tuits de l'australià, no tant els que estaven a favor de la causa independentista catalana com els que denunciaven els tics autoritaris del govern de Mariano Rajoy i la repressió policial de l'1 d’octubre.

En un recent article a 'The Guardian', els metges Sondra S. Crosby, Brock Chisholm i Sean Love han afirmat que el confinament d’Assange ha tingut prou impacte en la seva salut física i mental. "La nostra avaluació revela que ha estat mancat d’accés a la llum del sol, d'una ventilació adequada i de l'espai exterior durant més de cinc anys i mig", tot el temps que porta a l'ambaixada.

Assange va aconseguir recentment la nacionalitat equatoriana, circumstància que no ha modificat la seva situació legal.

Més continguts de