LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Assassinen un altre periodista a Mèxic, el número 11 aquest any

El professional, de 23 anys, havia denunciat agressions de policies al juliol

Un altre cop, i ja en van 11 aquest 2017, han assassinat un periodista mexicà. El cas d'Edgar Daniel Esqueda Castro, de 23 anys, és l'últim d'una epidèmia denunciada pels mateixos professionals i per organitzacions de defensa dels drets humans i la llibertat d'expressió que fan públic com el país que governa Enrique Peña Nieto ha caigut en una espiral de violència sense precedents

El cadàver de d'Esqueda Castro va aparèixer aquest dissabte a San Luis Potosí, l'endemà que uns agents se l'emportessin a la força de casa. De moment, no hi ha cap detingut per aquest assassinat, però és significatiu que el fotoperiodista havi a estat amenaçat per policies estatals, segons ha revelat el Mecanisme per a la Protecció de Persones Defensores de Drets Humans i Periodistes de la secretaria de Governació, que ha insistit en la necessitat d'una " investigació immediata i eficaç per trobar els responsables d'aquest crim". El cadàver mostrava signes evidents d'haver patit tortures.


A més, segons el Mecanisme, Esqueda Castro va ser detingut el 4 de juliol quan feia fotos sobre un tiroteig. El professional "va ser abordat per cinc policies ministerials que el van amenaçar de prendre-li la càmera i colpejar si continuava fent fotografies, el van obligar a esborrar el material  i el van expulsar", segons explica. Al cap d'uns dies, el 13 de juliol, el fotoperiodista va tornar a fer una cobertura i un altre cop uns  policies van interferir en la seva feina demanant-li les identificacions i fotografiant-li les credencials, intimidant-lo i dient-li que "l'estarien vigilant, també el seu domicili, ja que potser amb les seves notes donava informació als dolents".

Mèxic, el laboratori de proves del món, per Lolita Bosch

Malgrat el consell del Mecanisme perquè entrés dins de les mesures de protecció de l'organisme federal, Esqueda Castro es va estimar més no fer-ho al·legant  que "no havia tingut cap nou incident d'agressió, amenaces o correus intimidatoris" i va afirmar que havia presentat una denúncia penal.

Esqueda es converteix així en l'onzè comunicador assassinat aquest 2017 a Mèxic, un dels països més perillosos del món per exercir aquesta professió sense tenir cap guerra declarada. Segons l'entitat Article 19, més de la meitat de les agressions a professionals de la informació les fan funcionaris públics.

Tanca un diari per falta de seguretat: 'Adiós'

assassins amb total impunitat.