Internacional 04/05/2019

Espanya limitarà “l’acció política” a Leopoldo López

El govern espanyol assegura que no entregarà l'opositor però es manté obert al diàleg

Ara
3 min
Borrell diu que no permetran a Leopoldo López fer activisme polític des de l'ambaixada espanyola

Barcelona“Avui Maduro no pot confiar ni en qui li serveix el cafè. Sap que el seu mateix entorn vol que marxi, que el seu mateix entorn està en converses amb nosaltres a tots els nivells, i que ha de fer veure que té el control”. Aquestes paraules són del líder opositor veneçolà Leopoldo López, que des del dimarts al vespre es troba refugiat a la residència de l’ambaixador espanyol a Caracas després de participar en un conat de cop d’estat contra el govern de Nicolás Maduro protagonitzat pel president de l’Assemblea Nacional veneçolana, Juan Guaidó. López va fer aquestes declaracions dijous a la tarda a la porta de la legació espanyola, on es van concentrar nombrosos periodistes. També va dir que no descarta una intervenció militar internacional a Veneçuela per fer caure el règim chavista perquè, segons va assegurar, és una alternativa que “és dins de la Constitució”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre d’Exteriors espanyol, Josep Borrell, va reiterar ahir que el govern no entregarà López a la justícia veneçolana malgrat que un tribunal de Caracas ha ordenat la seva detenció, però va deixar clar que tampoc permetrà que l’ambaixada espanyola “es converteixi en un centre d’activisme polític”. En altres paraules, que no es pot repetir que el líder opositor surti de la legació per carregar contra el govern de Maduro davant de la premsa i després se’n torni a dins. “Tenim la confiança que, amb aquestes condicions, Veneçuela respectarà la immunitat del territori de l’ambaixada d’Espanya”, va afegir Borrell.

Crítiques al govern

Malgrat això, ahir Ciutadans i el Partit Popular de seguida van carregar contra el govern. Albert Rivera va escriure a Twitter: “[Pedro] Sánchez menysprea la lluita per la llibertat de tot un poble titllant-la d’activisme polític”. I la candidata del PP al Parlament Europeu Dolors Montserrat va exigir al govern espanyol “la màxima seguretat” per a López i que “Espanya lideri el suport i l’ajuda a la transició democràtica de tot el poble veneçolà”.

En canvi, Juan Guaidó, que va ser reconegut president interí de Veneçuela per més de cinquanta països al gener -entre els quals Espanya- i dimarts va ordenar que López fos alliberat de l’arrest domiciliari al qual estava sotmès, es va mostrar més comprensiu amb el posicionament del govern espanyol durant una roda de premsa multitudinària que va oferir ahir a Caracas. “Cada seu diplomàtica té regles i normes que evidentment cal respectar”, va afirmar. “Cal, a més, ser cortès”, va insistir, traient importància a la polèmica generada. Ahir, de fet, López no va fer cap mena de declaració, ni tampoc va escriure absolutament res a Twitter, a diferència de les jornades anteriors.

Guaidó ha tornat a convocar per avui una jornada de mobilització a Veneçuela després que la seva crida a la vaga general fracassés dijous. “No cal fer vaga, no té sentit. El país ja funciona sempre a mig gas. Quan no hi ha electricitat, falten subministraments. La meitat dels dies és impossible treballar”, comentava ahir un veneçolà des de Caracas. El considerat president interí veneçolà es va mostrar ambigu en la seva compareixença davant la premsa. Per exemple, no va aclarir per què no es van sumar més efectius al cop militar de dimarts. “No estem demanant que els militars em facin costat. Estem demanant que facin costat al poble, al seu país i al costat de la Constitució”, va ser l’únic que va dir.

Per la seva banda, ahir la Unió Europea se’n va rentar les mans i va evitar posicionar-se sobre el fet que López s’hagi refugiat a l’ambaixada espanyola. “És una decisió nacional d’Espanya, però és important subratllar la importància del respecte a la immunitat diplomàtica en tots els casos”, va destacar la portaveu d’Afers Exteriors de la Comissió Europea, Maja Kocijancic. Qui sí que es va pronunciar ahir va ser Donald Trump. El president nord-americà va mantenir una conversa telefònica amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i va assegurar que Moscou no té cap intenció d’intervenir a Veneçuela. Caldrà veure si és cert.

stats