Raúl Castro allarga el seu mandat fins a l'abril

El règim justifica els dos mesos per la situació extraordinària ocasionada per l'huracà 'Irma'

El Parlament cubà ha aprovat aquest dijous ampliar fins al 19 d'abril del 2018 l'actual legislatura, que havia d'acabar el 24 de febrer, un cop s'hagin celebrat eleccions generals. Serà a partir de l'abril quan s'espera que el president Raúl Castro sigui rellevat al càrrec.

La mesura, proposada pel Consell d'Estat -màxim òrgan decisori del país-, s'ha pres per "la situació excepcional" provocada pel pas de l'huracà 'Irma' al setembre, que va deixar a l'illa deu morts i danys materials milionaris.

La primera etapa del procés electoral, els comicis municipals fixats per a l'octubre, ja havia sigut ajornada un mes pel mateix motiu.  D'acord amb la Constitució cubana, una legislatura només pot estendre's "per acord de la mateixa Assemblea en cas de guerra o en virtut d'altres circumstàncies excepcionals que impedeixin la celebració normal de les eleccions i mentre subsisteixin aquestes circumstàncies".

El castrisme sense castro

Segons el que ha aprovat avui l'Assemblea Nacional del Poder Popular (Parlament unicameral) en el seu segon i últim ple de l'any i de la vuitena legislatura, la vigència de les actuals assemblees provincials del Poder Popular també s'estén, en aquest cas, fins al 25 de març, segons un informe de l'estatal Agència Cubana de Notícies.

Les pròximes eleccions generals cubanes susciten un gran interès, ja que la pròxima legislatura serà la primera ocasió en sis dècades en què la presidència de Cuba no estarà ocupada per un mandatari de cognom Castro, després de més de 40 anys de govern de Fidel Castro, succeït el 2006 i fins ara pel seu germà menor, Raúl, de 86 anys.

Cuba mira al futur sense Fidel

El procés electoral, que inclou la celebració successiva de comicis municipals, regionals i generals, va començar el 26 de novembre amb l'elecció dels delegats municipals del Poder Popular (regidors), comicis en què van participar 7,6 milions de persones, segons dades oficials .

De cara a aquest procés municipal s'havia constituït la plataforma ciutadana #Otro18, que per primera vegada va intentar presentar candidats independents, encara que finalment no ho va aconseguir.

D'entre els delegats triats en aquest primer procés sortiran part dels candidats a diputats de l'Assemblea Nacional (Parlament unicameral) a les eleccions generals, encara sense data, i el nou Parlament que en resulti electe ratificarà el 19 d'abril el nou president de Cuba.

Relleu probable 

Encara que no s'ha confirmat oficialment, es preveu que el relleu de Raúl Castro sigui l'actual primer vicepresident, Miguel Díaz-Canel La llei electoral cubana estableix que el president, juntament amb el vicepresident i la resta de membres del Consell d'Estat, es trien a partir d'una proposta elaborada per una comissió de candidatures integrada per diputats electes en els comicis generals, que és sotmesa a votació a l Parlament.

Més continguts de