Internacional 19/06/2019

Cinc coses que no sabies sobre els refugiats

Al món hi ha 70,8 milions de desplaçats forçosos, la meitat dels quals són menors

Cristina Mas
3 min
Rohingya, tres generacions de refugiats

BarcelonaL'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) ha publicat aquest dimecres el seu informe anual sobre tendències del moviment forçat de població al món. Algunes de les dades que s'hi presenten desmunten els tòpics més estesos sobre els refugiats.

1. Un problema localitzat: la majoria han fugit de cinc països

El 67% de refugiats provenen de Síria, l'Afganistan, el Sudan del Sud, Birmània i Somàlia

Segons l'ACNUR, al món hi ha 70,8 milions de persones que han hagut de fugir del seu país d'origen a causa de la persecució, la guerra, la violència o la vulneració dels drets humans. Cada dia hi ha 37.000 nous desplaçats al món. Es tendeix a pensar que es tracta d'un fenomen fora de control, en un món marcat per la violència, però la realitat dos terços del total de refugiats del planeta provenen de cinc països. Les respostes polítiques a aquestes cinc crisis canviarien substancialment el panorama.

Principals països d'origen dels refugiats del món.

2. No, la majoria de refugiats no s'han instal·lat a Europa ni als Estats Units

Els països rics només s'han fet càrrec del 16% dels desplaçats forçats

Tot i que els governs d'Europa i els Estats Units no paren de fortificar les fronteres al pas de les persones, les dades demostren que són els països amb menys recursos els qui assumeixen el pes de l'acollida. Menys de dos de cada deu refugiats s'han instal·lat en països desenvolupats. Quatre de cada cinc s'han quedat en un país veí. El país del món que acull més refugiats és Turquia (3,7 milions, sobretot sirians), seguit del Pakistan (1,4 milions, la majoria afganesos), Uganda (1,2 milions, la majoria sud-sudanesos). El Sudan, immers ara en una crisi política, acull tants refugiats com Alemanya: 1,1 milions.

Els països amb ingressos més elevats acullen de mitjana 2,7 refugiats per cada mil habitants, i els que tenen una renda per càpita mitjana o baixa 5,8. Els països més pobres del món acullen un terç de tots els refugiats del planeta. El Líban és el país del món que fa més esforç d'acollida, sobretot amb desplaçats de la veïna Síria: una de cada sis persones que hi viu és refugiada.

Distribució dels refugiats al món.

3. La meitat dels refugiats són criatures

138.600 menors han emigrat sols o sense la família

Els menors de 18 anys constituïen la meitat de la població refugiada del món. La tendència és creixent: el 2009 representaven el 41% del total. A més, moltes d'aquestes criatures han emigrat sense els pares: almenys 27.600 menors no acompanyats van demanar asil individualment l'any passat i la xifra de menors no acompanyats amb estatut de refugiat concedit s'elevava a 111.000. Uganda, per exemple, va registrar l'any passat 2.800 nens i nenes refugiats menors de cinc anys que s'havien separat de les famílies.

4. Una fugida que dura anys

4 de cada 5 refugiats han estat almenys cinc anys en trànsit

Pràcticament 4 de cada 5 refugiats han estat en situació de desplaçament durant almenys cinc anys. Un de cada cinc ha estat almenys vint anys fora de casa seva.

Temps de desplaçament per nacionalitats d'origen des dela anys 60 fins el 2018

5. Veneçuela: una crisi oberta

El 2018 Veneçuela va ser el país que va expulsar més refugiats, amb 341.800 noves peticions d'asil. Actualment, 3,4 milions de veneçolans són fora del seu país a causa de la crisi econòmica i política que pateix. La majoria han anat al Perú i altres països llatinoamericans. També als Estats Units i a Espanya.

Origen i destí dels desplaçats el 2018 per país d'origen i de destí.
stats