Conjura coreana per salvar la cimera entre Kim Jong-un i Trump

Els líders de la península es tornen a trobar per sorpresa a la part nord de la 'ciutat de la pau'

CHOE SANG-HUN / 'THE NEW YORK TIMES'

El líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, s'ha reunit aquest dissabte per sorpresa amb el president Moon Jae-in, de Corea del Sud, per tractar de salvar la cimera cancel·lada entre el nord-coreà i Donald Trump, en el que suposa un nou gir a la tempesta diplomàtica sobre el destí de l'arsenal nuclear de Pyongyang, en paraules de l'administració de Seül, que no ha confirmat de qui ha partit la iniciativa de la nova trobada.

Els dos líders s'han trobat durant dues hores a Panmunjom, la mateixa ciutat on es van veure en la històrica reunió del passat 27 d'abril, però en aquesta ocasió ha sigut a la part nord de la zona desmilitaritzada que separa les dues Corees, segons un portaveu de Seül.

A diferència de l'anterior, aquesta segona reunió no ha comptat amb publicitat i s'ha donat a conèixer un cop s'ha acabat enmig dels dubtes que s'han obert sobre la cimera prevista per al 12 de juny a Singapur entre Trump i Kim. Dijous, el president nord-americà va cancel·lar la trobada, però tan sols 24 hores després va sorprendre en afirmar que estava reconsiderant la idea i que encara era possible la reunió, i  va mantenir el calendari i el lloc previstos.

Els dos caps d'estat coreans han tingut un intercanvi d'opinions sobre l'aplicació de l'acord aconseguit el 27 d'abril i de la futura trobada amb Trump. El paper de Moon com a facilitador de la cimera Kim-Trump va quedar qüestionat amb la cancel·lació de Trump, ja que Moon havia intentat durant mesos que els dos països rivals establissin una reunió al més alt nivell per calmar la tensió que al llarg de diverses dècades ha aixecat el programa d'armes nuclears de Corea del Nord. 

Ahir divendres, Trump va dir que la seva administració tornava tenir contacte amb Corea del Nord i que els dos bàndols podrien mantenir la trobada en peu. "Veurem què passa", va dir el president nord-americà als periodistes. "Ens agradaria anar a la cimera. Veurem què acaba passant".

Durant setmanes, Trump s'ha mostrat entusiasmat per la seva trobada amb Kim fins que Corea del Nord va anunciar el trencament de les converses d'alt nivell previstes amb els veïns del sud en protesta per les maniobres conjuntes amb l'exèrcit nord-americà perquè els veu com a un assaig per a una eventual invasió del seu país. El líder nord-coreà, a més, va advertir que també anul·laria la cimera amb Trump si Washington continuava insistint-li en un abandó "unilateral" del seu arsenal nuclear.

Més continguts de