El president de Nicaragua anul·la la reforma de la Seguretat Social causant de les protestes

Organitzacions humanitàries eleven a una trentena les víctimes mortals en cinc dies 

El president de Nicaragua ha fet marxa enrere i ha derogat aquest diumenge el decret de la reforma de la Seguretat Social en un intent desesperat d'intentar acabar amb les multitudinàries protestes que en els últims cinc dies han deixat una trentena de persones mortes. En un discurs televisat, Daniel Ortega ha justificat la rectificació per la "inviabilitat" de les mesures i ha proposat, com ja va fer dissabte, una taula de negociacions amb els sectors privats per trobar una alternativa que garanteixi la viabilitat del sistema.

Ortega havia signat un decret per agilitzar l'entrada en vigor d'un paquet de mesures que augmentaven la base de la cotització de treballadors i empresaris i retallava en un 5% les pensions. L'aprovació va suposar el detonant perquè immediatament sortissin al carrer milers de persones, amb el suport de la patronal i de la cúpula de l'Església catòlica. La policia ha reprimit amb gasos i bales reals els manifestants. 

El president ha evitat referir-se als morts i a la violència patida en diverses ciutats del país però organitzacions pro drets humans estimen que s'han produït 27 víctimes mortals i un centenar de ferits. 

L'assassinat d'un tret al cap del periodista Ángel Gahona quan feia una transmissió en directe de les protestes ha trasbalsat el país. A les imatges, que s'han fet virals, es veu com el jove reporter cau a terra per l'impacte d'una bala i se senten els crits desesperats dels testimonis dels fets. La majoria de les víctimes són joves, un dels col·lectius, juntament amb els pensionistes, que s'han bolcat en les manifestacions contra Ortega i la seva dona, la vicepresidenta Rosario Murillo. 

Dissabte, en una primera compareixença des que es van començar les manifestacions, el president Ortega va responsabilitzar "petits grups de l'oposició", sense donar més especificacions, de ser els causants de les revoltes alhora que feia una crida a la calma. No obstant això, la situació diumenge s'ha tensat encara més amb nombrosos enfrontaments i piquets i, segons el diari local 'La Prensa', s'han produït saquejos de comerços a mans de simpatitzants de l'oficialista Joventut Sandinista.