La cap del govern de Hong Kong dona per "mort" el projecte de llei d'extradició a la Xina

Els promotors de les mobilitzacions es mostren insatisfets i demanen la llibertat dels detinguts

Victòria per al moviment pro democràcia de Hong Kong. La cap del govern local, Carrie Lam, ha donat aquest dimarts per "mort" el projecte de llei d’extradició a la Xina, que des del principi ha topat amb l'oposició de centenars de milers de persones que han sortit als carrers en les manifestacions més multitudinàries des del retorn de l'antiga colònia britànica a la sobirania de Pequín. Lam ha admès el seu "complet fracàs" per aconseguir el consens, i tot i que no ha confirmat la retirada definitiva del text, ha deixat entreveure que n'atura la tramitació.

El gest de Lam, però, no ha acontentat el Front Civil de Drets Humans, el gran promotor de les mobilitzacions, que a través d'una de les portaveus, Bonnie Leung, li ha retret que les seves paraules que "ni signifiquen res de nou", alhora que ha criticat que la dirigent ha incomplert totes les demandes del moviment, que van des de la retirada definitiva del projecte de llei fins a la seva dimissió, passant per la posada en llibertat dels detinguts i que l'executiu deixi de considerar les protestes com a disturbis i s'obri una investigació independent sobre la "violència" policial per reprimir les manifestacions.

"Com és que el govern demana als manifestants que respectin l'estat de dret quan ni ell mateix ho fa?", ha qüestionat Leung en una roda de premsa per valorar les paraules de Lam.

Lam, però, sí que ha anunciat la creació d'una comissió independent per fiscalitzar l'actuació dels agents i s'ha compromès a publicar-ne els resultats perquè "tothom sàpiga què ha passat durant l'últim mes" a l'illa, ha indicat. Així, la dirigent ha afirmat que els investigadors cridaran tant policies com manifestants per tal que expliquin què van viure, i que els seus testimonis que serviran de proves.

A més, Lam ha assumit la "plena responsabilitat" alhora que ha reclamat als manifestants "rebaixar la tensió actual" per recuperar la normalitat i la confiança de la ciutadania cap al govern local. En la seva compareixença, la dirigent ha adreçat unes paraules cap a la joventut de Hong Kong, que ha estat a primera fila durant les protestes, mobilitzada no només per reclamar més democràcia sinó per denunciar les dificultats que tenen per independitzar-se a causa de l'encariment dels preus dels habitatges.  "Hem d'escoltar les generacions més joves i de diferents sectors per saber què és el que pensen", ha dit abans d'anunciar la creació "d'una plataforma de diàleg més obert" amb estudiants i universitats, segons informa Efe. 

Més continguts de