Internacional 06/02/2018

Itàlia rep amb protestes Erdogan per l’atac als kurds

El president turc es reuneix amb el Papa, el president de la República i el primer ministre

Soraya Melguizo
4 min
El president turc, acompanyat de la seva dona, saludant el papa Francesc al Vaticà ahir.

RomaRoma es va llevar diumenge empaperada amb cartells contra el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que aquella mateixa nit va aterrar a la capital italiana per fer un intens viatge oficial de tot just 24 hores en què es va reunir amb el papa Francesc, el president de la República italiana, Sergio Mattarella, i el primer ministre, Paolo Gentiloni. Una rebuda que va ser només un aperitiu de la tensa visita del líder turc a Itàlia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ahir a primera hora el papa Francesc va rebre el mandatari, el primer president de Turquia que posa un peu al Vaticà en 59 anys. Una visita històrica amb què Erdogan va intentar trobar en el pontífex un aliat davant els Estats Units en el conflicte entre Israel i Palestina sobre Jerusalem.

El president turc va arribar acompanyat del seu seguici de 16 persones, entre les quals un tastador de menjar. L’audiència amb el pontífex la va sol·licitar Ankara poc després que el president dels Estats Units, Donald Trump, reconegués Jerusalem com a capital d’Israel i ordenés traslladar-hi l’ambaixada nord-americana. Una decisió que va ser condemnada pel Vaticà. La reunió va durar uns 50 minuts, una mica més del que és habitual, en els quals els dos líders van coincidir en “la necessitat de promoure la pau i l’estabilitat a la regió a través del diàleg i la negociació, respectant els drets humans i la legalitat internacional”, segons va explicar el Vaticà en un comunicat.

Mentre el papa Francesc i Erdogan conversaven sobre drets humans, a pocs metres del Vaticà centenars de manifestants es van concentrar als jardins del Castell de Sant’Angelo per protestar precisament per la visita del president turc. Un grup de manifestants van intentar trencar el cordó policial amb crits d’“Erdogan, assassí” i es va produir un enfrontament amb les forces de policia en què almenys una persona va quedar ferida i dues més van ser detingudes. El dia anterior cinc activistes amb banderes kurdes van ser arrestats mentre intentaven accedir a la plaça de Sant Pere del Vaticà durant l’àngelus.

Periodistes i magistrats

Les autoritats italianes van blindar la capital amb prop de 3.500 efectius davant la por que es poguessin produir atemptats terroristes. Un dispositiu similar al que es va desplegar durant la celebració dels 60 anys dels Tractats de Roma el març de l’any passat. Les manifestacions van ser prohibides durant tota la jornada però la comunitat kurda resident al país va convocar diverses concentracions de protesta.

L’associació de periodistes italians i l’associació de magistrats van fer una crida al president de la República d’Itàlia perquè la qüestió del respecte dels drets humans i la llibertat de premsa a Turquia fossin discutides durant la reunió entre els dos mandataris. El país ocupa el lloc 155 de 180 en la classificació sobre llibertat de premsa que elabora l’organització Reporters Sense Fronteres (RSF). Després del cop d’estat fallit del juliol del 2016, les autoritats turques van detenir més de 55.000 persones, moltes de les quals periodistes i defensors dels drets humans.

“Rebre l’extremista turc Erdogan és un vergonyós acte de submissió”, va dir el líder de la Lliga Nord, Matteo Salvini. “Amb la Lliga al govern, Turquia no formarà part de la Unió Europea”, va destacar. Itàlia és el primer país que rep el president turc després de l’inici de l’operació militar d’Ankara al cantó kurd d’Afrin, a Síria. L’exèrcit turc va llançar l’ofensiva bèl·lica el 20 de gener per en teoria expulsar les milícies kurdes Unitats de Protecció Popular (YPG), que controlen aquest territori i a les quals el govern d’Ankara considera terroristes.

Mentre als carrers de Roma la tensió augmentava, Erdogan es va reunir amb el president d’Itàlia, Sergio Mattarella, i amb el primer ministre, Paolo Gentiloni, a porta tancada i sense fer declaracions a la premsa. Dues reunions en què el mandatari turc va insistir en la intenció del seu govern de reprendre el procés d’adhesió a la Unió Europea. Una negociació que Brussel·les dona per acabada.

Trump aconsegueix unir el Vaticà i Turquia

La visita d’ahir del president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, al Vaticà arribava en un moment en què les relacions bilaterals entre la Santa Seu i Ankara no passaven pel seu millor moment. El novembre del 2014 el papa Francesc va visitar Turquia en un viatge apostòlic de tres dies en què va alertar sobre la persecució dels cristians al Pròxim Orient i es va reunir amb el patriarca de Constantinoble, Bartomeu I, líder espiritual dels cristians ortodoxos.

Els elogis del govern turc al pontífex es van transformar un any després en una rotunda condemna quan el papa Francesc va denunciar el “genocidi armeni” a mans de les tropes turques a principis del segle XX. Les paraules del pontífex van provocar una crisi diplomàtica. El govern d’Ankara va convocar el nunci vaticà a Turquia i va cridar a consultes el seu ambaixador davant la Santa Seu. Les relacions es van acabar de refredar amb la visita del papa Francesc a Armènia el 2016. Malgrat això, la decisió del govern de Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel sembla que ha canviat la situació completament. La prova és la visita d’ahir d’Erdogan al Vaticà, la primera d’un president turc en 59 anys. Trump ha aconseguit el que ningú es podia imaginar.

stats