ÀSIA
Internacional 17/07/2015

El Japó reforma la Constitució per enfortir l’exèrcit

Ara
2 min
El Japó reforma  la Constitució per enfortir l’exèrcit

BarcelonaLa necessitat de seguretat

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Parlament japonès va aprovar ahir un controvertit paquet de reformes legals per enfortir l’exèrcit nipó i facilitar que pugui actuar fora del seu territori, cosa que invalida la clàusula pacifista de la Constitució aprovada després de la Segona Guerra Mundial sota la tutela dels països aliats. “Aquesta nova legislació és avui absolutament necessària, per la situació de seguretat que envolta el Japó, que cada cop és més precària”, va assegurar després del vot el primer ministre, Shinzo Abe.

El Japó vol fer front així a l’amenaça creixent de la Xina, que fa anys que va augmentant el pressupost de Defensa, i la pujada de tensió al mar de la Xina Meridional, on hi ha diferents disputes territorials sobre illots deshabitats. En canvi, l’oposició nipona denuncia que aquestes reformes legals podrien enredar el Japó en conflictes liderats pels Estats Units a tot el món i violen l’article novè de la Constitució japonesa, elaborada pels Estats Units després de la derrota del 1945.

Crítiques per la falta de debat

Les enquestes mostren que més de la meitat dels japonesos s’oposen a la reforma legal i que l’oposició a enfortir el rol militar del Japó ha anat creixent en els últims mesos. Ahir, mentre els diputats debatien la reforma, centenars de japonesos es van concentrar davant del Parlament amb pancartes en què es podia llegir “Abe, no ets benvingut” o “No a la guerra, no als assassinats”. “És un error enorme interpretar la Constitució que ens ha regit els últims 70 anys sense prou debat públic ni suport social”, va assegurar Katsuya Okada, líder del principal partit de l’oposició, el Partit Democràtic del Japó.

L’aprovació d’aquest paquet legislatiu ha sigut una de les principals ambicions del govern que dirigeix Shinzo Abe (reelegit per majoria al desembre) i respon a una polèmica reinterpretació de la carta magna que va aprovar el seu gabinet l’any passat. Fins llavors, l’article 9 de la carta magna impedia al país recórrer a l’ús de la força per resoldre conflictes internacionals. La decapitació a mans de l’Estat Islàmic de dos ostatges japonesos al gener va actuar com a catalitzador del debat sobre la necessitat d’augmentar la capacitat militar del Japó.

stats