Internacional 10/01/2019

Màxima tensió a la República Democràtica del Congo per les denúncies de frau a les eleccions presidencials

El candidat favorit, Martin Fayulu, denuncia el resultat oficial que proclama la victòria de Felix Tshisekedi

Ara
2 min
La comissió electoral ha dictaminat el resultat deu dies després de les eleccions.

BarcelonaLa Comissió Electoral de la República Democràtica del Congo (RDC) ha mantingut el suspens aquest dijous a la matinada sobre el nom del successor del president Joseph Kabila escollit a les eleccions el 30 de desembre. A primera hora la comissió ha revelat els resultats provisionals i ha proclamat la victòria de l'opositor Felix Tshisekedi, amb el 38,6% dels sufragis. Immediatament després l'Església catòlica i els candidats rivals han denunciat frau. Es preveu, doncs, una jornada complicada al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els perdedors, entre els quals hi ha el candidat oficialista Emmanuel Ramazani, poden recórrer al Consell Constitucional, que té deu dies per pronunciar-se sobre la validesa del resultat. L'exèrcit s'ha desplegat al país.

Les eleccions es van suspendre fins a tres vegades des de finals del 2016, quan es va acabar el segon mandat de Kabila (la Constitució no li permetia presentar-se a la reelecció). Hi havia tres candidats favorits: Ramazani, l'home de la continuïtat, i els dos opositors, Tshisekedi i Martin Fayulu.

El resultat anunciat ara no es correspon amb el recompte que ha fet la Conferència Episcopal del país, que dona com a guanyador Fayulu. Aquest candidat ja ha denunciat una "tupinada" i ha afirmat que "el resultat no té res a veure amb la veritat de les urnes". París, a través del ministre d'Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian, també ha posat en dubte el resultat oficial i ha fet una crida a la calma. "Les coses es poden torçar perquè Fayulu era a priori el líder emergent de les eleccions", ha afegit.

Tshisekedi és criticat per una aproximació al govern: "Faig un homenatge al president Joseph Kabila. Ara ja no el considerem un adversari, sinó més aviat un soci en l'alternança democràtica al nostre país", va declarar divendres a la seu del seu partit. El país no ha viscut mai un traspàs de poders pacífic.

Des del 31 de desembre, quan va començar l'escrutini, internet està tallat a tot el país.

stats