Internacional 19/11/2017

Mugabe resisteix i afirma que aguantarà al poder fins al desembre

El president de Zimbàbue afirma que se sent "feliç" pel fet que els pilars de l'estat són forts

Marta Rodríguez
3 min
Zimbabuesos miren per la televisió d'un bar el discurs de Mugabe.

BarcelonaAliè a les pressions i a la pèrdua de suports interns Robert Mugabe es resisteix a dimitir, malgrat que el seu propi partit l’ha relegat i ha fet fora la seva dona, Grace. Mugabe, de 93 anys i detingut a la residència oficial, s’aferra a la presidència d’un Zimbàbue que ha portat al desastre econòmic, social i polític i planta cara als seus que planejaven un canvi de cares perquè no canviés res. Després de rumors durant tot el dia que afirmaven que el president estava preparant la seva carta de dimissió, Mugabe va sorprendre en comparèixer la nit de diumenge a la televisió pública per anunciar que pensa presidir el congrés que el ZANU-PF, la formació que ell va crear per guanyar als colons britànics, celebrarà el mes de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant el discurs de poc més de 15 minuts i acompanyat de generals, Mugabe va afirmar ser “conscient” de les “preocupacions” que hi ha al seu partit i molts sectors de la societat després de la presa de control dels militars del país. Amb tot, va insistir que el país necessita tornar a la “pau, la seguretat, la llei i l’ordre” i va aconsellar de no deixar-se guiar per la “ràbia”. De fet, el president no va donar mostres de sentir-se ferit pels moviments de l’exèrcit que l’han apartat del poder en afirmar que “no han amenaçat a l’ordre constitucional” ni a la seva persona i es va mostrar “feliç” veint que “els pilars del país” hagin aguantat.

“No us preocupeu, paciència”, demanava en uns tuits el ZANU-PF tot just Mugabe acabava el seu discurs. “Hem estat bons”, continuava el fil a la manera d’avís, per acabar rematant que “el vell” s’havia saltat “el guió” així que haurà de ser cessat a la força. Dues hores abans, en el mateix compte s’havien referit a ell com a “camarada”. El trencament és un fet, com resumia un altre missatge: “Hem donat a Robert Gabriel Mugabe oportunitat per a una sortida digna. Però és boig”.

Moció de censura

La formació havia donat de marge al president fins avui a les 10 del matí per anunciar la retirada però el gest immobilista va sorprendre tothom. Fonts internes van explicar a l’agència Reuters que es plantejarà una moció de confiança contra el president. L’exèrcit ha intentat, des del principi d’aquesta etapa, evitar parlar de cop d’estat i de destituir per les armes Mugabe perquè fàcilment obligaria a les potències africanes a sortir a l’ajuda d’un president legítim.

Mnangagwa, el nou líder de la formació de Mugabe, en una imatge recent escoltant un discurs del president.

Pel matí, el ZANU-PF, una formació liderada des de fa quatre dècades pels veterans de la guerra de la independència, havia aprovat per unanimitat el cessament de Mugabe. A la sala on se celebrava la trobada amb 200 delegats es van sentir crits d’alegria, molts menys, però, que els que es van sentir quan es va anunciar l’expulsió de Grace Mugabe. Amb ella, mitja dotzena de càrrecs que formen el pinyol de l’anomenat G40 en referència a l’edat dels que formen aquest sector, que pretenien que la primera dama heretés sense problemes les regnes del partit i el país quan Mugabe falti.

Un moviment que no estaven disposats a acceptar els veterans, fidels de Mugabe des de la dècada dels 70 i que van veure com una deslleialtat el cessament del vicepresident Emmerson Mnangagwa. La seva destitució, el 6 de novembre, marca el principi del què tard o d’hora serà la fi de l’era Mugabe.

Tres delegades del ZANU-PF celebren la destitució de Mugabe, aprovada avui al congrés de la formació.

El nou escenari situa Mnangagwa com a nou home fort del país és des d’ahir el nou líder del ZANU-PF i s’espera que sigui el candidat natural en les eleccions de mitjans de l’any vinent. Amb Mnangagwa, de 75 anys, es manté el relat de la continuïtat de l’heroïcitat dels revolucionaris que van fer fora la minoria blanca de l’antiga Rhodèsia. El cap de l’oposició, Morgan Tsvangira, que havia arribat a ser primer ministre amb Mugabe, va dir a Reuters sentir-se “desconcertat” pel discurs de l’autòcrata. Si dissabte milers de persones van perdre la por i van secundar les crides a la mobilització per exigir la dimissió del president, després de la seva al·locució van tornar als carrers però l'alegria es va tornar ràbia.

La decisió del congrés del ZANU-PF havia desfermat mostres d'alegria als carrers de la capital del país, Harare, on la gent ha tornat a sortir per celebrar que Mugabe ha estat apartat del poder.

stats