Internacional 25/02/2019

Els laboristes donen suport a un segon referèndum del Brexit

Corbyn i el seu partit refusen sortir de la UE amb les condicions de May i farien campanya per quedar-s’hi

Quim Aranda
3 min
Jeremy Corbyn, aquest matí de dilluns, sortint de casa seva / VICKIE FLORES / EPA

LondresEl Partit Laborista britànic donarà suport a un segon referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea (UE) amb l’objectiu d’evitar un “perjudicial Brexit tory imposat al país”. Ho va assegurar ahir el líder de la formació, Jeremy Corbyn, en la reunió que va mantenir al vespre amb el grup parlamentari de la Cambra dels Comuns. L’anunci és un canvi molt significatiu de la política seguida fins ara pel cap de l’oposició, molt reticent a fer explícit el suport al segon plebiscit. La decisió, però, és del tot consistent amb les directrius aprovades pel congrés del partit del setembre passat, segons les quals, si no es podia forçar la celebració d’eleccions generals, es donaria suport a la campanya del People’s vote, que demana “el vot de la gent”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb tot, el camí per arribar al segon referèndum no serà gens fàcil. Té dues vies d’execució. En primer lloc, el partit presentarà avui el seu propi pla de cinc punts per al Brexit en una esmena que s’haurà de votar demà al Parlament.

La proposta labour es reafirma en la necessitat de negociar amb la UE els canvis en la declaració política -no pas en l’acord de retirada- per garantir “una unió duanera permanent i completa; una equiparació estreta amb [les regles i normatives del] mercat únic, avalada per institucions i obligacions compartides; una equiparació dels drets i proteccions laborals; compromisos de participació en les agències de la Unió i programes de finançament, inclosos en àmbits com el medi ambient, l’educació i la regulació industrial, i [el compromís d’] acord sense ambigüitats sobre el detall dels futurs pactes de seguretat, inclòs l’accés a l’ordre de detenció europeu i bases de dades vitals compartides”.

En cas que aquesta opció sigui refusada pel Parlament, com ho serà sense cap mena de dubte, i per evitar el ja esmentat “perjudicial Brexit tory ”, el partit donarà suport al nou referèndum -suport que no garanteix que s’hi arribi-, alhora que donarà suport a una esmena individual, presentada per la laborista Yvette Cooper i el tory Oliver Letwin, que, en cas que s’aprovés, obligaria el govern a retardar el Brexit -el temps que la cambra determinés- si el 13 de març el Parlament encara no ha ratificat cap acord amb la Unió.

La decisió de Corbyn arriba una setmana després que el partit hagi perdut nou diputats, vuit per la política considerada euroescèptica en relació al Brexit i per la pèrdua progressiva del centre polític, i un explícitament per la manca de fermesa contra les denúncies d’antisemitisme dins del Partit Laborista. Westminster ha estat en els últims dies un barril de pólvora ple de rumors sobre possibles noves dimissions, i ahir al vespre s’interpretava el pas de Jeremy Corbyn com un intent d’evitar-les.

Quina pregunta hi hauria?

Després de la reunió del grup parlamentari, la ministra d’Exteriors a l’ombra, Emily Thornberry, va aparèixer a ITV News per resoldre els dos dubtes clau que el comunicat de Corbyn als diputats no havia resolt. Quina seria la pregunta de l’hipotètic nou referèndum i quina opció adoptaria el partit. Thornberry va ser contundent. La pregunta es basaria en la tria entre el pacte de May i seguir a la UE, i el partit, com a bloc, donaria suport a quedar-s’hi.

A més, l’aposta de Corbyn és de molt alt risc. Com a mínim un parell de dotzenes de parlamentaris -inclosos alguns membres del govern a l’ombra- laboristes de districtes leavers podrien boicotejar el pla.

Si la pressió a Jeremy Corbyn és molt dura per part dels dos sectors del seu partit, també ho és a May, tant dels remainers com dels leavers. Avui, quan la premier informi el Parlament dels últims progressos en les converses amb la UE per modificar la garantia sobre la frontera irlandesa -no n’hi ha hagut cap, però, i tot seran paraules buides-, s’haurà de moure entre dos focs: la petició dels pro-UE d’ajornar el Brexit si no hi ha acord a mitjans de març o bé sortir de la UE el 29 de març encara que sigui sense acord, com demanen els radicals brexiters.

Els remainers, fins i tot ministres del govern, podrien demà votar pel retard del Brexit, el “més racional”, com va dir ahir Donald Tusk, president del Consell Europeu, informa Júlia Manresa des de Brussel·les.

La paradoxa és que la por d’uns a ajornar el Brexit més el moviment de Corbyn poden donar prou vots a May per aprovar el pacte in extremis, amb els concurs dels laboristes de zones leavers i dels tories anti-EU fins ara contraris a l’acord.

stats