Internacional 13/03/2017

Escòcia planteja fer un nou referèndum la tardor del 2018

Sturgeon defensa la consulta sobre la independència pel suport a la permanència a la UE

Quim Aranda
3 min
Nicola Sturgeon durant la conferència de premsa en què ha anunciat el nou referèndum / BBC

LONDRESEls advertiments s’han acabat. La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va anunciar ahir a Edimburg que la setmana vinent durà al Parlament de Holyrood el projecte de llei per demanar a Westminster els poders necessaris per convocar un segon referèndum d’independència, legal i vinculant, que vol celebrar entre la tardor del l’any vinent i la primavera del 2019. Sturgeon es va mostrar confiada que la independència pot guanyar el segon plebiscit, per bé que “caldrà ser sincers davant dels reptes” , va matisar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A tot estirar, el nou referèndum tindria lloc quatre anys i mig després del primer, que l’independentisme va perdre per quasi deu punts de diferència. Sturgeon va fer aquest anunci unes hores abans que Theresa May aconseguís la ratificació de les dues cambres del Parlament britànic per invocar l’article 50 dels tractats de la Unió Europea (UE) i desfermar el Brexit.

Al llarg de la compareixença, Sturgeon es va queixar de la “intransigència” amb què s’ha trobat de la premier britànica per atendre les peticions sobre el resultat del Brexit. Així doncs, per Sturgeon el segon referèndum respon a la necessitat d’assegurar-se que “Escòcia podrà tenir l’oportunitat d’una alternativa al final d’aquest procés”. I va afegir: “Una alternativa entre seguir al Regne Unit amb un Brexit dur o esdevenir un país independent, capaç d’establir una veritable associació d’iguals amb la resta del Regne Unit i tenir la nostra pròpia relació amb Europa”.

Un acord global

La reacció de Downing Street a l’anunci de Sturgeon va ser contundent. En una breu intervenció curosament assajada, la premier May va dir: “En el moment en què plantegem la sortida de la Unió, vull negociar un acord que funcioni per a tot el Regne Unit, incloent-hi el poble escocès. Per això hem treballat molt a prop amb les administracions de l’Autonomia [Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord] i hem escoltat les seves propostes. La falta de visió mostrada avui pel Partit Nacional Escocès [l’SNP, que lidera Sturgeon] és molt lamentable”. La primera ministra va acusar Sturgeon de col·locar Escòcia en el “camí de la incertesa i la divisió, quan l’evidència indica que la majoria dels escocesos no volen un segon referèndum”.

Deixant de banda que Sturgeon va assegurar que Downing Street s’ha negat a escoltar les demandes d’Edimburg, les evidències també mostren que la majoria dels escocesos, un 62%, no volen sortir de la Unió Europea i s’hi veuen arrossegats pel pes demogràfic d’Anglaterra. A partir del moment en què el Parlament escocès voti a favor de demanar a Westminster la transferència de l’anomenada secció 30, que ja va fer possible el referèndum del 18 setembre del 2014, Londres i Edimburg hauran de seure a la taula a negociar els termes de la consulta. La legislació específica sobre la data, la pregunta i la durada de la campanya electoral, així com altres tecnicismes, hauria de recaure en mans de la cambra escocesa, com en la primera ocasió.

Però quan se li va preguntar específicament a Theresa May si permetrà el traspàs de poders, va obviar pronunciar-s’hi. Serà aquest punt, i el moment específic del referèndum, el gran cavall de batalla de la nova temptativa independentista, ja que molt pocs dubten de la celebració final de la consulta. El líder dels laboristes, Jeremy Corbyn, per exemple, ja havia assegurat dissabte, i ahir ho va repetir, que Westminster no “s’hi ha d’oposar”. I Sturgeon va advertir May que seria molt contraproduent que s’hi negués.

Fora de la Unió

L’SNP vol celebrar el referèndum quan ja es coneguin amb més detalls els termes de l’acord entre la UE i el Regne Unit i abans de les ratificacions dels Parlament dels altres 27 socis europeus. “Si el Regne Unit deixa la Unió sense que Escòcia hagi indicat abans, o almenys al cap d’un curt període de temps després, que volem una relació diferent amb Europa, podríem enfrontar-nos a un llarg període no només fora de la UE sinó també fora del mercat únic”, va dir Sturgeon.

De fet, la gran pregunta que planarà els mesos previs a la data triada és si Escòcia conservarà o no la pertinença a la Unió Europea sense cap període de transició, sempre que el referèndum tingui lloc abans de la data efectiva del Brexit i el resultat sigui favorable a la secessió. El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ja va advertir que Escòcia hauria de sol·licitar l’ingrés a la Unió perquè no es quedaria com a membre de manera automàtica.

stats