CRISI MIGRATÒRIA
Internacional 07/09/2015

“Teníem por de no poder arribar a Alemanya”

Alleujament entre els refugiats bloquejats a Budapest abans d’iniciar el viatge cap al nord d’Europa

Corina Tulbure
4 min
“Teníem por de no poder arribar a Alemanya” Uns 14.000 refugiats travessen Àustria

BudapestEnsenyen, contents, els bitllets del tren que, en una hora, els portarà cap a Viena. Han estat dos mesos caminant a peu, des de l’Afganistan fins a Hongria. En la seva travessia han recorregut el Pakistan, Turquia, Bulgària i Sèrbia, sempre d’amagat de la policia per no ser detectats, ja que la meta era arribar a Alemanya i sol·licitar protecció internacional en aquest país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’Amir, el més petit de la família, té només deu mesos i alguna esgarrinxada a la cara. Són les conseqüències del llarg periple. Però res és més gran que l’alegria d’aquesta família afganesa ahir amb els bitllets a les mans. “A la frontera no passarà res, no?”, continuen preguntant, inquiets. Fa més de cinc dies que dormen a l’Estació de l’Est de Budapest i la confusió sobre l’obertura i el tancament de la frontera d’Àustria amb Hongria els ha esgotat. “A Hongria ens hem quedat bloquejats i teníem por de no poder arribar a Alemanya. A l’Afganistan als dotze anys ja vas amb un fusell a la mà, quan, normalment, els nens d’aquesta edat encara van a l’escola. Creus que això és vida?”, pregunta el pare de l’Amir.

L’Ahmed, traductor, natural del nord de Síria, explica que s’ha estat gairebé un mes intentant travessar la frontera de Bulgària amb Hongria. Ahir, amb el bitllet de tren a la mà, també pensava només en el seu somni: Alemanya. Com l’Ahmed, desenes de refugiats somreien a l’andana de l’estació mentre es buidaven la plaça i els passadissos subterranis on han malviscut aquesta setmana. Des de dissabte, diferents autobusos i trens han transportat milers de refugiats cap a la frontera amb Àustria. També un comboi de cotxes particulars va venir des d’aquest país per donar un cop de mà. Ahir la imatge de l’Estació de l’Est buida de refugiats era un alleujament per a tothom.

Hongria no és un país fàcil per als refugiats. Ha quedat clar aquestes últimes setmanes amb les imatges de la tanca que aquest país ha decidit aixecar amb Sèrbia i la deixadesa viscuda a l’Estació de l’Est de Budapest. Per si tot plegat no fos prou, el govern del primer ministre, Viktor Orbán, impulsa unes lleis xenòfobes en què ja no es respectaran els drets internacionals dels refugiats i es criminalitzarà els immigrants en situació irregular.

Presó per als irregulars

A partir d’ara serà un delicte castigat amb penes de presó oferir allotjament a una persona que no tingui permís de residència legal a Hongria o bé facilitar el seu trànsit pel país. A més, es legalitzen les devolucions en calent a la frontera, sobretot la devolució de les persones que entren des de Sèrbia, al·legant que procedeixen d’un país “segur” i haurien de demanar protecció internacional allà. Finalment, travessar la frontera sense permís serà delicte i serà castigat amb penes de presó.

Contra aquestes mesures xenòfobes, els hongaresos han fet sentir la seva veu al carrer en manifestacions com la de No en nom meu, convocada per Migszol, un grup especialment actiu davant aquestes mesures contra els refugiats. “No crec que estiguin pensant a empresonar gent de debò, el país no té capacitat per a això. A més, un 56% de la gent s’oposa a la construcció de la tanca fronterera”, assegura el periodista hongarès Pap Szilárd-István. A més del govern i les seves lleis contra els refugiats, també el partit d’ultradreta Jobbik -tercera força política al Parlament hongarès- va aprofitar les imatges del col·lapse de refugiats a Budapest per guanyar adeptes amb actes polítics a tot el país.

Però, malgrat tot, durant aquests dies a l’Estació de l’Est de Budapest la resposta dels ciutadans hongaresos ha contrarestat els tics xenòfobs del govern i altres instàncies. Desenes de voluntaris han ofert menjar, roba i productes de neteja als refugiats de l’estació i els han acompanyat durant el seu tràngol. “Estic sorpresa de quanta gent ha vingut aquests dies aquí per ajudar els refugiats. Ben al contrari del seu objectiu, la provocació del govern amb les seves lleis xenòfobes ha fet sortir molta gent al carrer a ajudar els refugiats”, comenta una activista de Migration Aid, l’ONG que ha estat treballant aquests dies a l’estació de Budapest.

Uns 14.000 refugiats travessen Àustria

Àustria ha registrat el cap de setmana el pas d’uns 14.000 refugiats procedents d’Hongria, la gran majoria amb destinació a Alemanya. Després de dos dies amb les fronteres obertes per facilitar aquest trànsit, el canceller austríac, Werner Faymann, va anunciar ahir que, de manera gradual, s’anirà recuperant la normalitat i restablint els controls migratoris a la frontera amb Hongria. Mentrestant, en diferents ciutats alemanyes -entre les quals Munic, Berlín, Hamburg, Frankfurt i Dortmund- s’han repetit els últims dos dies les imatges de benvinguda als refugiats. Només a Munic se’n van registrar 7.000 la nit de dissabte i és justament des de l’estat de Baviera des d’on alguns dirigents polítics de la CSU, soci aliat de la CDU d’Angela Merkel, van llançar les crítiques més dures contra la cancellera per haver pres una “decisió equivocada” obrint la frontera. Només a l’agost, Alemanya va registrar més de 100.000 peticions d’asil i s’espera que l’any 2015 es tanqui amb 800.000 sol·licituds.

stats