RELACIONS INTERNACIONALS
Internacional 10/06/2018

Trump vol “un G-7 sense aranzels ni barreres comercials”

El grup de potències arriba a un acord de mínims que demana reformar l’OMC

Sònia Sánchez
4 min
Trump vol “un G-7 sense aranzels ni barreres comercials”

BarcelonaEl president dels Estats Units, Donald Trump, donava ahir “un 10” a la seva relació amb els líders del G-7. Però al mateix temps els amenaçava que si no eliminen completament els aranzels als productes nord-americans senzillament no comerciaran més amb els EUA. “No tenen cap altra alternativa. Si no ho canvien, no comerciarem amb ells”, advertia Trump als líders europeus i canadenc amb qui ha mantingut en els últims dos dies, segons va dir, “discussions extremadament productives sobre la necessitat de tenir un sistema comercial just i recíproc”.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Volem un G-7 sense aranzels, sense barreres [comercials] i sense subsidis [a les indústries nacionals]”, va asseverar Trump en roda de premsa, abans de marxar de La Malbaie, la localitat del Quebec que ha acollit aquest cap de setmana la cimera del G-7, on participen també els líders de la UE, l’ONU, l’FMI i el Banc Mundial, entre d’altres. El president nord-americà no es va deixar intimidar per l’allau de crítiques i retrets cap als seus aranzels a l’acer i l’alumini europeus, canadenc i mexicans. Per contra, qualifica d’“error” les pujades d’aranzels que la UE ha anunciat en represàlia, i assegura que està “disposat a prendre les mesures que siguin necessàries per protegir la indústria i els treballadors nord-americans” del que considera que són “pràctiques de comerç injustes”.

Oficials europeus presents en les negociacions van explicar a Reuters que, dins de les reunions, Trump s’havia dedicat també a fer el llistat de greuges que pateix el seu país en matèria comercial i a deixar anar una “lletania de recriminacions” per un sistema comercial que considera injust i perjudicial per als EUA. “Una diatriba que és del tot inusual en aquest format” de cimeres, segons aquestes fonts. Els líders de la UE, Jean-Claude Junker i Donald Tusk, van intentar rebatre amb xifres els arguments de Trump, i tots els líders presents van participar en el debat, per bé que “la discussió no va ser encesa”, segons van admetre fonts europees a Efe. Juncker fins i tot es va oferir a viatjar fins a Washington per tractar la qüestió i mirar de resoldre el contenciós.

Finalment, el G-7 van tancar una de les seves cimeres més tenses amb un compromís de mínims per “un sistema comercial basat en normes, per continuar lluitant contra el proteccionisme i per reformar l’Organització Mundial del Comerç”, segons va explicar la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, finalment va poder anunciar “un comunicat conjunt dels set líders”, però també va assegurar que li havia deixat clar a Trump que “els seus aranzels són insultants” i que el Canadà respondrà de forma recíproca, amb aranzels equivalents. “Els canadencs som educats i raonables, però no ens deixarem trepitjar”, va dir.

No obstant, Trudeau va destacar com un èxit que, malgrat l’ambient de disputa, els líders s’havien “arremangat per buscar el llenguatge que permeti trobar consensos en molts temes” on hi havia desacord.

L’Iran i el canvi climàtic

El comerç no és l’únic assumpte en què els Estats Units manté postures totalment oposades a la resta de països del G-7: el Canadà, França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia i el Japó. El canvi climàtic era un altre dels temes principals del conclave, però Trump no es va quedar ni tan sols a la sessió de debat sobre aquesta qüestió i va marxar abans de la cimera. El comunicat final sobre la qüestió no compta amb els EUA però compromet la resta de països a avançar en la implementació de l’Acord de París. Des del grup d’ONGs Climate Action Network se saludava ahir molt positivament aquest “lideratge”, que deixa els EUA “aïllat i profundament sol” en la seva postura negacionista. Trudeau va anunciar també un acord per treballar cap als “plàstics zero”, perquè “tots els plàstics siguin reciclats o reutilitzats”.

El tema climàtic ja va portar a parlar del G-6 + 1 a la cimera del G-7 de l’any passat. Sobre la cimera d’aquest any al Canadà planava també la decisió de Trump d’abandonar l’acord nuclear amb l’Iran, en contra de la posició de la resta de signants de l’acord.

Per acabar-ho d’adobar, Trump insistia ahir que el grup de potències “seria més significatiu si Rússia hi participés”. Demanava tornar al G-8, que es va trencar el 2014 quan se’n va expulsar Moscou en represàlia per l’annexió de Crimea. En aquest clam, Trump només va trobar ahir un aliat: el flamant primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte, que en el seu programa de govern aposta, de fet, per reforçar la relació amb el Kremlin i treballar perquè s’aixequin les sancions a Rússia. Amb tot, des de Moscou responien ahir que no tenen cap interès especial per tornar al G-7.

La presidència canadenca del G-7 va fixar un tema prioritari a l’agenda, la igualtat de gènere, que Trudeau espera mantenir en futures cimeres. De la discussió en va sortir un acord segons el qual el Canadà, Alemanya, el Regne Unit, França, el Japó, la UE i el Banc Mundial invertiran 3.800 milions de dòlars canadencs (2.500 milions d’euros) en l’educació de les dones i nenes en situacions de crisi i de conflicte.

Trump calarà Kim Jong-un “en un minut”

Donald Trump va marxar ahir del Canadà unes hores abans que acabés la cimera del G-7 per dirigir-se cap a Singapur, on dimarts tindrà lloc la seva històrica trobada amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un. Trump va dir que se sentia “confiat” i “positiu” de cara a la cita, i va assegurar que “en el primer minut” ja sabrà “si les intencions [de Kim] són serioses” i si la cimera serà un èxit o un fracàs. “És el meu toc, la meva sensibilitat, és el que faig”, va dir Trump, que va tornar a advertir que si s’adona que la trobada no va bé marxarà. “Crec que Kim sap que no tindrà mai més una oportunitat com aquesta i vol fer una cosa gran per al seu poble”, va afegir. Sobre els seus objectius concrets per a la trobada, el president nord-americà va dir que “el mínim que en pot sortir és una relació” que obri un procés de diàleg. “Vull aconseguir més que això, però almenys ens haurem vist, espero que ens agradem i que iniciem un procés”. “Això seria el mínim”, va dir, per poder considerar la cimera un èxit.

stats