Turquia realitza maniobres militars a la frontera amb el Kurdistan iraquià

Les operacions es produeixen quan falta una setmana per al referèndum d'independència kurd

Turquia ha iniciat aquest dilluns una sèrie de maniobres militars a la frontera amb el Kurdistan iraquià, segons ha informat l'estat major turc en un comunicat. Les operacions es produeixen una setmana abans del referèndum d'independència de l'Iraq d'aquesta regió autònoma, que se celebrarà el 25 de setembre.

Els exercicis militars s'han fet al pas fronterer de Habur, a la província turca de Silopi, un dels principals punts de contacte entre la zona kurd-iraquiana i Turquia. L'exèrcit turc ha declarat que el desplegament militar respon a una operació "contra organitzacions terroristes", en referència al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

Prop de 100 vehicles militars s'han desplaçat a la zona fronterera, segons ha detallat l'agència oficial Anadolu. En els últims mesos, Turquia ha realitzat atacs aeris contra objectius del PKK a la frontera i a les muntanyes de Kandil, al nord de l'Iraq, un territori abrupte on s'oculta la direcció d'aquesta guerrilla.

Ankara s'ha pronunciat en contra del referèndum que vol celebrar el govern del Kurdistan iraquià el 25 de setembre, i ha remarcat que la votació podria portar més inestabilitat a la regió.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, tractarà aquesta setmana l'assumpte amb el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, en una trobada durant l'Assemblea General de l'ONU a Nova York.

Erdogan va acusar recentment el líder kurd-iraquià, Massud Barzani, de voler desintegrar l'Iraq, i ha alertat que Ankara prendrà totes les mesures necessàries per contenir els efectes col·laterals que pogués tenir una declaració d'independència.

A Turquia hi viuen al voltant de 15 milions de kurds, concentrats a les regions del sud-est, i suposen vora el 18% de la població del país. El PKK, considerat terrorista per Turquia, els EUA i la Unió Europea, va emprendre una lluita armada contra l'estat turc el 1984, i des de llavors almenys 45.000 persones han mort a causa del conflicte.