EPIDÈMIA
Internacional 26/01/2016

El Zika s’escampa per tot Amèrica

El Brasil investiga si els 3.900 nadons nascuts amb microcefàlia pateixen un efecte del nou virus

Joaquim Piera
3 min
El Zika s’escampa per tot Amèrica

São PauloEl mosquit Aedes aegypti, el mateix que transmet el dengue i el chikungunya, ha convertit el Zika en una epidèmia que ara mateix campa sense control per l’Amèrica Llatina. I segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’estendrà irremeiablement per on habita l’insecte transmissor, o sigui, per tot el continent excepte Xile i el Canadà. Fins ara ja són 21 els països afectats, entre els quals hi ha el Brasil, que ja en registra casos des de l’abril.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La principal preocupació és amb les gestants. Al novembre, el ministeri de Sanitat brasiler va apuntar la relació del Zika amb la microcefàlia del fetus. Hi ha prop de 3.900 casos al país i 47 morts que estan sent investigades. La situació ha generat un debat sobre l’actual legislació brasilera de l’avortament, una de les més restrictives del món, que no preveu, en aquests casos, la interrupció de l’embaràs.

Durant els últims dies, les autoritats de quatre països, Colòmbia, l’Equador, Jamaica i el Salvador, han emès comunicats per recomanar a les dones que endarrereixin els plans d’embaràs. El cas més explícit és el salvadorenc, que proposa un ajornament fins al 2018. L’OMS és més cauta i s’ha limitat a recordar que la decisió és només responsabilitat de la família i els metges, i recomana que les gestants tinguin “especial cura”. Fa deu dies, l’agència de control sanitari dels Estats Units va publicar una alerta en què desaconsellava a les embarassades viatjar a 13 països de l’Amèrica Llatina i el Carib, entre els quals hi ha Mèxic, el Brasil, Colòmbia i Puerto Rico.

Sense xifres oficials

Ni les autoritats locals ni l’OMS han pogut determinar el nombre d’infectats, ja que el Zika, en el 80% dels casos, és asimptomàtic. A Colòmbia, les estimacions són de 700.000 afectats. Quan es manifesta, el malestar s’inicia de dos a sis dies després de la picada, i el pacient presenta febre, erupcions cutànies, conjuntivitis i dolor muscular i a les articulacions. No hi ha cap vacuna i els medicaments indicats només són per controlar els símptomes. L’única manera d’eradicar la malaltia és atacant els llocs humits on el mosquit es reprodueix.

Les campanyes públiques de conscienciació i control que es porten a terme des de fa anys en països com el Brasil no estan tenint els resultats esperats. El mosquit Aedes aegypti, que s’havia eradicat al país als anys 80, ha trobat les condicions ideals per reproduir-se. L’any passat es van comptabilitzar 1,6 milions de casos de dengue, una xifra que suposa un augment de prop del 180% en relació al 2014.

L’experiència amb el dengue i la mateixa visió de l’OMS desmunten els postulats més optimistes d’epidemiòlegs que havien apuntat la possibilitat que el brot de Zika estigués en el punt àlgid i que retrocedís els pròxims mesos.

Sorprès ara pel Zika, el Brasil havia centrat els esforços en el dengue i s’espera que el 2017 ja hagi produït una vacuna. Ara bé, part de les mesures preses també serviran per intentar controlar la nova epidèmia detectada. Una d’aquestes mesures és la manipulació genètica de l’ Aedes aegypti,que està sent ja alliberat en algunes ciutats de l’interior de São Paulo.

El virus africà que va viatjar via l’Àsia

Zika és el nom de la selva d’Uganda on el 1947 el virus, queen va prendre el nom, va ser aïllat per primer cop en primats no humans. La soca de l’actual brot que castiga l’Amèrica Llatina té el genotip asiàtic i no africà. El virus va arribar l’any 2007 a la Micronèsia i des d’aquella regió del Pacífic va fer el salt cap a Tahití (2013), Nova Caledònia (2014) i l’illa de Pasqua (2015), a 3.500 quilòmetres del continent. L’abril de l’any passat, les autoritats brasileres van detectar el primer cas a Amèrica. Ara ja és present en 21 països amb infectats declarats.

stats