Internacional 11/06/2019

Un adolescent saudita podria ser condemnat a mort per delictes comesos quan tenia 10 anys

La fiscalia l'acusa d'haver participat en protestes contra el govern

Ara
2 min
El jove saudita Murtaja Qureiris, que podria ser condemnat a mort.

BarcelonaUn adolescent que està empresonat a l'Aràbia Saudita des de fa quatre anys podria ser executat al país àrab per delictes que suposadament va cometre quan només tenia 10 anys, segons han denunciat diverses organitzacions de defensa dels drets humans. El noi, Murtaja Qureiris, va ser detingut el setembre del 2014, quan tenia només 13 anys –ara en té 18–, acusat d'haver participat en protestes contra el govern, tenir una arma de foc i formar part d'un grup terrorista. Actualment el jove està sent jutjat per un tribunal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Organització Europea Saudita pels Drets Humans (ESOHR), que fa anys que segueix el cas d'aquest adolescent, ha denunciat que en Murtaja va comparèixer davant un tribunal per primer cop l'agost de l'any passat i aleshores la fiscalia ja el va acusar d'haver participat en protestes contra el govern, i va recomanar que fos sentenciat a mort i després crucificat perquè el seu cos sense vida fos exhibit davant la població. Amnistia Internacional ha corroborat que la fiscalia va sol·licitar la pena capital per al jove. Segons l'ESOHR, en Murtaja ha estat reclòs en una cel·la aïllada durant un any i tres mesos, sense tenir contacte amb altres interns ni accés a un advocat.

Imatges de la protesta

La cadena nord-americana CNN ha publicat un vídeo en què es veu en Murtaja encapçalant una marxa d'una trentena de nens en bicicleta que protesten al carrer l'any 2011, coincidint amb l'anomenada Primavera Àrab. "La gent vol drets humans!", cridava amb un megàfon el petit Murtaja, que aleshores només tenia 10 anys.

El noi pertany a una família xiïta que ha destacat pel seu activisme polític contra la monarquia saudita. De fet, el seu germà, Ali Qureiris, va ser abatut en una protesta. Ara el tribunal acusa en Murtaja d'haver anat amb el seu germà en una motocicleta a atacar una comissaria amb un còctel Molotov a la ciutat d'Awamiya, a l'est de l'Aràbia Saudita. També l'acusa d'haver construït còctels Molotov, d'haver-ne llançat alguns contra les forces de seguretat i d'haver participat en el funeral del seu germà, que es va convertir en una mena de marxa de protesta contra el règim wahhabita. El noi ha rebutjat totes aquestes acusacions, i ha assegurat que si va afirmar haver comès tots aquests delictes va ser per les pressions i maltractaments que ha patit mentre ha estat entre reixes.

A l'abril l'Aràbia Saudita va executar 37 persones, la majoria de la minoria xiïta, segons l'organització de defensa dels drets humans Reprieve. No està clar quina és l'edat penal a l'Aràbia Saudita, però el 2006 el règim va informar que havia elevat aquesta edat als 12 anys, segons assegura Human Rights Watch. A més, el govern saudita també ha assegurat que no ha executat mai un jove per delictes comesos quan era menor d'edat.

stats