Àfrica

"El mar arrossega constantment desenes de cossos": ja hi ha més de 6.000 morts pel cicló a Líbia

L'ONU calcula que només a Derna hi ha 30.000 desplaçats

ARA
3 min
Les platges de Derna, al nord-est de Líbia, plenes de restes i runes després del pas del cicló Danie.

BarcelonaL'Ussama al-Husadi fa més de tres dies que busca la dona i els cinc fills. Aquest conductor de 52 anys treballava la nit que el cicló Daniel va arrasar la ciutat de Derna, a l'est de Líbia, i des de llavors el telèfon de la seva dona està desconnectat. "He anat a peu a buscar-los, he passat per tots els hospitals i les escoles, però no he tingut sort", explicava a Reuters. "Hem perdut almenys cinquanta membres de la família del meu pare, entre desapareguts i morts", afegeix. Per molt terrible que soni, la d'Al-Husadi és una història que es repeteix aquests dies en aquesta regió de Líbia, on la xifra oficial de desapareguts ja s'enfila als 10.000. El balanç oficial de morts, encara provisional, era de 6.872 dimecres a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El mar arrossega constantment desenes de cossos", ha dit també a Reuters Hichem Abu Chkiouat, ministre d'Aviació Civil del govern paral·lel de l'est de Líbia. Les platges d'aquesta ciutat costanera, d'uns 120.000 habitants, s'han omplert també de mobles, joguines, roba i tota mena de restes empeses fins allà pels forts aiguats que van rebentar dues preses pròximes diumenge a la nit. Segons el govern regional, una quarta part de la ciutat ha quedat arrasada. L'Organització Internacional per a la Migració de les Nacions Unides assegura que hi ha almenys 30.000 desplaçats a Derna. En altres zones pròximes, inclosa Bengasi, hi havia 6.085 desplaçats més a causa de la tempesta. A l'hospital de la localitat veïna de Shiha, per exemple, centenars de cadàvers s'amuntegaven dimecres al pati exterior per falta d'espai a la morgue, segons Efe.

Els carrers del centre de Derna estan plens de fang. Supervivents de la catàstrofe expliquen que la nit de la tempesta, l'aigua arribava fins als tres metres d'altura, en una riuada que va inundar barris sencers i arrossegava cotxes i vianants. Com a prova queden els arbres arrancats i centenars de cotxes destrossats escampats per la ciutat, alguns d'encastats en balcons al segon pis d'edificis.

Un cotxe encastat en una façana, després dels aiguats que van arrasar Derna amb el pas del cicló Daniel, que ha deixat més de 6.000 morts.
Derna després del pas del cicló Daniel, que ha deixat més de 6.000 morts.
Cossos d'algunes de les vícitimes del cicló Daniel a Derna, Líbia, que ha deixat més de 6.000 morts.

L'ajuda internacional ha començat a arribar, sobretot equips de rescat que s'hi han desplaçat des d'Egipte, Tunísia, els Emirats Àrabs Units, Turquia i Qatar. "Necessitem equips especialitzats a recuperar cossos", deia l'alcalde de Derna, Abdulmenam al-Ghaithi. "Em temo que la ciutat es veurà afectada per una epidèmia a causa de la gran quantitat de cossos que hi ha sota les runes i a l'aigua", afegia.

La gestió de la tragèdia es complica, a més, per la fràgil situació política del país. El Govern d'Unitat Nacional, amb seu a Trípoli i reconegut per la comunitat internacional, no controla aquesta regió del nord-est del país, governada per l'executiu paral·lel amb seu a Bengasi i que té el suport del Parlament. El cap del Consell Presidencial del govern de Trípoli, Mohamed Mandi, ha assegurat en un discurs televisat que no escatimaran esforços per ajudar els damnificats. "Hem contactat amb tots els actors i líders de l'est de Líbia per coordinar esforços sobre el terreny", ha anunciat, segons Efe.

La ciutat de Derna està envoltada per una cadena muntanyosa on les pluges torrencials de diumenge i l'ensorrament de les dues preses també han deixat inaccessibles les carreteres que la travessen.

stats