Immigració

63 morts en una pastera que va salpar fa cinc setmanes del Senegal per intentar arribar a les Canàries

Un pesquer espanyol va trobar a la deriva l'embarcació, que ha estat rescatada davant de Cap Verd amb 38 supervivents

3 min
Cayuco

BarcelonaUna piragua de pesca tradicional que va salpar el 10 de juliol de Fass Boye, al Senegal, amb 101 persones a bord que volien arribar a les Canàries ha estat rescatada davant les costes de Cap Verd amb només 38 supervivents. Tot i que només s'han pogut recuperar set cadàvers, la resta es donen per morts, segons ha constatat aquest dimecres l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM). Es confirma així que la ruta atlàntica, on és molt fàcil que les embarcacions es perdin, és una de les més perilloses per als migrants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tonyinaire basc Zillarri va trobar l'embarcació a la deriva dilluns a 300 quilòmetres de Cap Verd i va rescatar els 38 supervivents i els vuit cadàvers. A la pastera hi anaven cent senegalesos i un home de Guinea-Bissau. Els supervivents han desembarcat aquest dimecres a l'illa de la Sal de Cap Verd, visiblement exhausts: gairebé no tenien forces per caminar per la passarel·la fins a terra ferma. Fins que no hagin recuperat forces no se sabrà exactament què ha passat durant els 41 dies que han estat perduts al mar.

La ruta de la pastera

ILLES CANÀRIES

1.400 km aprox.

SÀHARA

OCCIDENTAL

15 d'agost

És rescatada

en alta mar

MAURITÀNIA

17 d’agost

Porten els supervivents a Cap Verd

Illa de Sal

CAP

VERD

Fass Boye

SENEGAL

10 de juliol

Surt de la ciutat senegalesa amb 101 persones a bord rumb a les illes Canàries

200 km

ILLES CANÀRIES

SÀHARA

OCCIDENTAL

15 d'agost

És rescatada

en alta mar

17 d’agost

Porten els supervivents a Cap Verd

MAURITÀNIA

Illa de Sal

CAP

VERD

Fass Boye

SENEGAL

10 de juliol

Surt de la ciutat senegalesa amb 101 persones a bord rumb a les illes Canàries

200 km

ILLES CANÀRIES

SÀHARA

OCCIDENTAL

15 d'agost

És rescatada

en alta mar

MAURITÀNIA

17 d’agost

Porten els

supervivents

a Cap Verd

Illa de Sal

CAP

VERD

Fass Boye

SENEGAL

10 de juliol

Surt de la ciutat senegalesa amb 101 persones a bord rumb a les illes Canàries

200 km

"És un miracle que hi hagi 38 supervivents –explica a l'ARA el periodista Txema Santana, expert en la ruta migratòria canària–. No deixa de ser una paradoxa que un pesquer espanyol amb bandera de Belize que estava pescant en aigües del Senegal rescatés un grup de joves pescadors senegalesos que han hagut de marxar del seu país perquè allà ja no poden pescar", afegeix. Adama Mbengue, defensor dels Drets Humans senegalès, ha reclamat que es "revisin" els acords de pesca que permeten a les flotes europees explotar els caladors del país. Mbengue també ha criticat l'acord de cooperació en control migratori del Senegal amb la Unió Europea: "El que cal és reduir les desigualtats dins i fora del país i facilitar una migració ordenada, segura, regular i responsable".

Cap Verd no és a la ruta migratòria, però aquest arxipèlag, que es troba a uns 600 quilòmetres de la costa de l'Àfrica occidental, ha trobat en més d'una ocasió pasteres perdudes que intentaven arribar a les Canàries. La zona es caracteritza per canvis freqüents en els vents i els corrents que poden arrossegar les precàries embarcacions molt lluny del seu rumb.

Poble pesquer de dol

A la localitat pesquera de Fass Boye, punt de partida de la pastera, s'hi ha viscut una jornada de dol, després de setmanes d'angoixa i incertesa perquè els joves migrants no donaven senyals de vida. “Fa més de tres setmanes que busco aquesta canoa amb els meus companys i pescadors. Vam avisar les autoritats, en particular el ministre de l'Interior, després de 10 dies sense tenir notícies dels nostres fills, però no es va fer res per trobar-los”, denuncia al portal senegalès PressAfrik Arona Baye, un vell pescador local. "Nosaltres només tenim piragües, i una piragua no pot rescatar una altra piragua", lamenta. Al saber-se el tràgic balanç de morts han esclatat protestes a Fass Boye: grups de joves han calat foc i saquejat edificis públics per denunciar la passivitat de les autoritats locals en aquestes setmanes d'angoixant espera. La policia ha respost amb gasos lacrimògens.

Desembocadura del riu Senegal a Saint-Louis.

Cheick Ndao, investigador en migracions senegalès, apunta a les causes de fons: "Centenars de joves senegalesos fugen de condicions de vida inaguantables, sense esperança en el futur, patint les conseqüències de la corrupció i havent perdut tota il·lusió, i acaben morint al mar o al desert". I hi afegeix: "I quan les famílies de Fass Boye expressen la seva ràbia els envien les forces repressives en lloc de fer-los costat i donar-los un mínim consol".

Ruta mortal

La ruta migratòria atlàntica des de la costa de l'Àfrica occidental fins a les illes Canàries, utilitzada habitualment pels migrants africans que intenten arribar a Espanya, és una de les més mortals del món. Almenys 559 persones van morir intentant arribar a les illes Canàries el 2022, mentre que 126 van morir o van desaparèixer en la mateixa ruta en els primers sis mesos d'aquest any amb 15 naufragis registrats, segons dades de l'OIM. A finals de juliol hi va haver un altre naufragi davant de la costa del Senegal, amb almenys 15 morts. El 12 d'agost, la marina reial del Marroc va rescatar del mar també 134 senegalesos que intentaven migrar a Espanya amb una embarcació que també havia sortit de Fass Boye.

stats