Internacional Àfrica 17/11/2022

El règim d'Egipte intenta blanquejar-se amb la COP27, però no se'n surt

La lluita per la justícia climàtica i la defensa de les llibertats polítiques i dels drets humans es connecten

5 min
Participants a la conferència sobre el canvi climàtic Cop27 entrant al Centre de Convencions de Sharm el Sheikh

EL CAIREEn els mesos previs a la cimera de l’ONU sobre el canvi climàtic que s’està celebrant a la ciutat balneari de Xarm al-Xeikh des de diumenge passat, les autoritats d’Egipte van afanyar-se per deixar-ho tot al més endreçat possible de cara a la galeria. Es van dirigir molts esforços a convertir la localitat del mar Roig en un destí sostenible, amb hotels que utilitzen energia solar, vehicles elèctrics i de gas natural, i una gestió verda dels residus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tipus de cimera que el Caire esperava es veia en un dels vídeos informatius difós a la pàgina web oficial, que conté “tot el que cal saber” sobre l’anomenada COP27. No hi ha ni rastre de la trobada pel clima a les imatges. En canvi, el vídeo el protagonitza un grup de quatre joves que l’únic que fan és passejar per la platja, anar en bici, apuntar-se a un curs de submarinisme i fer una breu escapada al desert, amb camell inclòs.

Fins a cert punt, la cita s’estava gestionant com de costum. En les últimes dècades, Xarm al-Xeikh, una ciutat al sud de la militaritzada península del Sinaí molt lluny de les grans ciutats d’Egipte, s’ha consolidat com el lloc preferit de les autoritats per acollir cimeres internacionals, exemptes de mobilitzacions socials, que permetin al règim d'Abdel Fattah al-Sissi projectar una imatge d’estabilitat, seguretat i lideratge. La COP27, a més, els oferia una oportunitat d’or per intentar atreure fons i inversions estrangeres destinades a projectes verds.

Coca-Cola, la gran patrocinadora

A l’octubre, però, es van produir dos episodis que ja van deixar entreveure que controlar la narrativa al voltant de la cimera no seria tan senzill aquest cop. Aleshores, l’anunci que un dels principals patrocinadors de la conferència seria Coca-Cola, una de les grans contaminants de plàstics del món, va generar una forta polèmica. I la reacció va ser similar quan el mitjà Open Democracy va revelar que el Caire havia contractat una empresa de relacions públiques dels Estats Units que ha treballat per companyies com Shell, Chevron i Aramco per encarregar-se de part de la seva comunicació a l’esdeveniment.

En paral·lel, activistes i organitzacions de drets egípcies, algunes de les quals operant des de l’exili, fa mesos que es mobilitzen per alertar de les nefastes condicions i de les fortes limitacions en què tindria lloc la cimera a Egipte. El país compta amb un llarg historial de vulneracions de drets bàsics, draconianes restriccions a la societat civil i persecució sistemàtica de veus crítiques, també als mitjans de comunicació i al món acadèmic.

Alhora, però, alguns d’aquests grups també volien aprofitar l’oportunitat per reivindicar la necessitat de connectar les demandes de justícia climàtica amb la defensa de llibertats polítiques. “Exigim a les potències que assisteixen a la COP que tinguin en compte la pèssima situació de drets humans a Egipte”, apunta l’advocada de drets humans Yasmin Omar, de Committee for Justice. “[Però] també volem aconseguir una solució a la crisi mediambiental assegurant-nos de protegir els drets humans en general”.

A més, els dies previs a l’inici de la COP27, una campanya impulsada per una coalició de 12 organitzacions egípcies formada expressament per a l’ocasió va començar a prendre impuls. Una de les accions que van engegar va ser una petició que demanava garantir que la COP27 fos inclusiva i que exigia l’alliberament dels presos polítics del país i la fi de la repressió. Just abans d’arrencar la cimera, ja l’havien signada més de 300 organitzacions i mil persones, entre les quals les conegudes activistes Greta Thunberg i Naomi Klein.

El pres polític més conegut

Aquesta empenta per connectar les dues lluites l’ha encarnat el ciutadà egipci-britànic, activista i escriptor Ala Abdel Fattah, el pres polític més conegut del país, que des de l’abril està en vaga de fam per denunciar la vulneració sistemàtica dels seus drets i els abusos del sistema penitenciari del país. Pocs dies abans de la COP27, l'activista va comunicar a la seva família que, coincidint amb l’inici de la cimera, deixaria també d’ingerir aigua. Però tot just aquest dimarts la família va anunciar que abandonava la vaga de fam. El crim pel qual es troba en presó actualment és per compartir un post de Facebook sobre la tortura.

El president els Estats Units, Joe Biden, amb l'egipci Abdel Fattah al-Sissi
Imatge d'arxiu de l'activista egípci Ala Abdel Fattah

La vaga de fam va disparar la preocupació per la seva salut i va portar a nombrosos activistes, grups de drets humans, una comissió de l'ONU i dirigents polítics d’arreu, incloent-hi el primer ministre britànic, Rishi Sunak, a demanar al Caire la seva llibertat. La setmana passada la família va informar que les autoritats penitenciàries els havien comunicat, sense avís previ i sense oferir detalls, que Abdel Fattah havia estat intervingut mèdicament.

Plataforma per als activistes

Un cop començada la cimera, bona part de l’atenció de molts assistents i mitjans s’està dirigint als actes i discursos protagonitzats pels pocs egipcis defensors de drets humans que han pogut atendre la cita acreditats per organitzacions estrangeres i aprofitant que l’espai de la cimera el gestiona exclusivament l'ONU. Entre aquests hi figura la germana d'Abdel Fattah, Sana Seif. I nombrosos activistes climàtics arribats d’altres països també han aprofitat l’espai i el temps que se’ls ha concedit per expressar la seva solidaritat.

La imatge de l'autoritari règim del president Abdel Fattah al-Sisi s’ha vist encara més tacada a mesura que han anat transcendint casos flagrants de vigilància que normalment passarien desapercebuts. Una flota de 500 taxis a Xarm al-Xeikh, per exemple, s’ha equipat amb càmeres que registren imatge i so i que connecten amb un centre de seguretat. I l’aplicació mòbil desenvolupada pel govern té accés a dades sensibles dels usuaris com la ubicació, la càmera i les imatges.

En aquest context, les autoritats han donat certes mostres de nerviosisme, i dimecres el director del Consell Suprem de Regulació de Mitjans del país, Karam Gabr, va deixar oberta la porta, en una intervenció a una cadena de televisió local, a regular la cobertura de la premsa nacional sobre les qüestions de drets humans que s’abordin durant la cimera.

De fet, la gran repercussió que estan tenint les campanyes de la coalició egípcia de drets humans a la COP27 i de l’entorn d’Abdel Fattah està començant a generar preocupació per les represàlies que es puguin produir un cop acabi la cimera. “Quan acabi la COP, les mirades del món s’apartaran d’Egipte i ens podríem quedar sols”, admet l’advocada Omar.

stats