Internacional 19/07/2018

Així actuava l'espia russa detinguda als Estats Units

Un informe judicial revela que va oferir relacions sexuals per aconseguir els seus objectius

Ara / Efe
3 min
L'espia russa detinguda als Estats Units, Mariia Butina, en una imatge d'arxiu

BarcelonaOferir sexe a canvi d'avantatges en una operació d'espionatge, estrènyer llaços amb un poderós grup defensor de les armes i l'ús del traductor de Google per contactar amb fonts eren tècniques emprades per Mariia Butina, la suposada agent russa encoberta detinguda als Estats Units.

L'objectiu de Butina, una ciutadana russa que no va dubtar a posar damunt la taula el seu cos i serveis sexuals per aconseguir un lloc en una organització que facilitaria els seus objectius, era afavorir els interessos del Kremlin als Estats Units, segons s'extreu dels documents judicials basats en investigacions de l'FBI.

Mariia Butina va arribar aquest dimecres a la sala d'un tribunal federal de Washington, on es va declarar no culpable d'un delicte de conspiració contra els Estats Units i de ser una agent encoberta per a una potència estrangera, tot i que finalment va ser enviada a presó preventiva.

La imputada va escoltar en primera persona el relat de l'acusació vestida amb la clàssica granota taronja de les presons nord-americanes, i una inquietud que dissimulava el seu fred rostre però no les seves mans, que no van parar de jugar amb un bolígraf de color blau.

En l'argumentació del cas, que va captar l'atenció del centenar de periodistes que hi van assistir, el govern va aconseguir sensibilitzar la jutge dels seus temors davant d'una potencial fugida de Butina, que s'enfronta a quinze anys de presó.

Beneficiar el Kremlin

Beneficiar el KremlinD'acord amb un memoràndum presentat pel departament de Justícia dels EUA, la presumpta espia russa havia teixit una xarxa d'influents contactes als Estats Units per beneficiar el Kremlin. Amb aquest objectiu va iniciar una relació sentimental amb un dels seus contactes nord-americans, amb qui vivia. Els investigadors van constatar que l'idil·li era només un tràmit dins la suposada operació de Butina, que en intercanvis de missatges amb altres persones havia mostrat indiferència per haver de viure amb aquesta persona.

D'aquest document també s'extreu que l'acusada va començar a parlar des de Rússia amb aquest nord-americà el 2013. Utilitzava el traductor de Google per mantenir converses en anglès i presentar-li una "proposta de projecte" davant les eleccions del 2016.

Butina havia començat la feina encara en territori rus, i l'agost del 2016 es va mudar a Washington amb un visat d'estudiant, presumptament sol·licitat com a part de l'entramat del Kremlin, moment en què les autoritats dels Estats Units van començar a seguir-li la pista.

Suposada seguidora de Trump

Abans i després d'entrar en territori nord-americà, Butina, que suposadament treballava per a un alt funcionari rus, va teixir una xarxa de contactes influents de la política nord-americana que la van portar fins al més poderós lobi de les armes, l'Associació Nacional del Rifle (NRA), davant la qual es va presentar com una activista russa en defensa del dret de portar-ne.

Butina, de 29 anys, es pot veure posant en fotografies amb la direcció d'aquest grup de pressió i amb el Partit Republicà -del qual forma part Trump-, amb qui va buscar establir canals de comunicació informals amb vista a les eleccions presidencials del 2016, segons l'acusació.

El 2015, durant un míting a Nevada, Butina va preguntar des del públic al llavors candidat a la nominació republicana Donald Trump sobre la seva posició respecte a les relacions amb el Kremlin. Trump va respondre que es "portaria bé amb Putin".

El resultat de la investigació, ha explicat el govern nord-americà, recull que la detinguda va mantenir vincles amb suposats agents d'intel·ligència russos i amb oligarques connectats amb la presidència del Kremlin.

Durant l'audiència, l'equip legal de l'executiu va mostrar una imatge de Butina en què se la veia en un restaurant amb un presumpte espia rus i una altra fotografia en què apareixia prop del Capitoli, durant la presa de possessió de Trump el gener del 2017.

La detenció de Butina va sortir a la llum mentre Trump i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, mantenien la primera cimera bilateral a Hèlsinki dilluns passat.

stats