França
Internacional 27/03/2012

Al-Jazira no emetrà els vídeos dels assassinats de Tolosa

La cadena ha decidit que les imatges no contenen informació nova i que emetre-les hauria trencat el seu codi ètic. El vídeo es titula 'Al-Qaida ataca França' i no mostra la cara de l'assassí ni cap declaració

Reuters
2 min
Sarkozy ha parlat als policies implicats en la investigació de Tolosa /AFP

ParísLa cadena qatariana Al-Jazira ha anunciat aquest dijous que ha decidit no emetre els vídeos dels tres tiroteigs que va gravar Mohamed Merah.

Un treballador d'Al Jazira a París ha dit a Reuters que han decidit que les imatges no contenien cap informació nova i que emetre-les hauria trencat el seu codi ètic. Segons la cadena, el vídeo es titula "Al-Qaida ataca França" i no s'hi veu la cara de l'assassí ni conté cap declaració.

Merah va filmar els crims amb una minicàmera lligada al pit. "Hi veiem els atacs de Tolosa i Montauban en ordre cronològic, és a dir l'assassinat del primer soldat, després el dels tres soldats i finalment l'atac a l'escola", ha revelat Zied Tarrouche, cap de delegació de París de la cadena qatariana. Les imatges estan editades i hi ha "músiques i cants religiosos, i lectures de versets corànics. Amb els trets se sent la veu de Merah i els crits de les víctimes".

Sobre el correu que acompanya els vídeos, Tarrouche ha revelat que "està escrit en francès, amb faltes d'ortografia" i que es tracta "de poques paraules per reivindicar els atemptats en nom d'Al-Qaida"

La cadena qatariana Al-Jazira va anunciar dilluns a la nit que havia rebut el vídeo.

Sarkozy demana que no s'emetin les imatges

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha comparegut aquest dimarts per demanar que el vídeo no es faci públic.

Sarkozy ha demanat que les imatges no es difonguin "sota cap pretext" i el Consell Superior de l'Audiovisual francès, ha convidat totes les cadenes a "no difondre aquestes imatges". La família de Jonathan Sandler, el professor de religió assassinat amb els seus dos fills de 5 i 4 anys, també ha cridat els mitjans a no emetre les imatges. El mateix ha fet Katifa Ibn Ziaten, mare del primer soldat assassinat per Merah, que entre llàgrimes, ha recordat a Al-Jazira que "el meu fill és qui ha mort, un infant de 30 anys. No veiem que es difongui com si fos una pel·lícula. Si us plau, no ho vull veure", ha demanat.

Alain Juppé, ministre d'Exteriors francès, ha dit que prefereix que la cadena no emeti el vídeo perquè "és una incitació detestable a la violència, l'assassinat, sobre cervells que poden ser fràgils o inestables".

La policia busca un tercer sospitós

Els investigadors estan buscant un "tercer home" implicat en els atacs, que hauria participat amb Merah i el seu germà en el robatori de la moto que va fer ser ir per perpetrar els atacs. Una font policial ha detallat que aquest tercer home encara no ha estat identificat i que hauria participat en la compra d'accessoris i l'intent de neutralitzar l'aparell geolocalitzador que portava el vehicle.

La investigació es continua basant en la hipòtesi que Merah era un individu aïllat que hauria tingut còmplices només en el seu entorn més proper, el seu germà gran Abdelkader, que està sota custòdia i en aïllament.

stats