Internacional 23/01/2018

Alerta de tsunami a la costa oest del Canadà i els Estats Units

Les autoritats temen que el terratrèmol de 8,2 graus detectat prop d'Alaska provoqui onades gegants

Ara
1 min
El tsunami podria impactar la costa canadenca i nord-americana del Pacífic

BarcelonaUn terratrèmol de 8,2 graus de magnitud en l'escala de Richter ha sacsejat aquest dimarts l'illa de Kodiak, a Alaska (Estats Units), i ha provocat un avís de tsunami per a tota aquesta zona del Pacífic, segons ha informat el Centre Geològic dels Estats Units (USGS).

El tremolor s'ha produït cap a les dotze de la nit d'aquest dilluns (hora local), les deu del matí d'aquest dimarts a Catalunya. L'epicentre del sisme s'ha situat a 278 quilòmetres al sud-est de la ciutat de Kodiak, a l'illa del mateix nom, i a 10 quilòmetres de profunditat.

El fort terratrèmol ha motivat un avís de tsunami, que ha estat emès pel Centre d'Alerta de Tsunamis del Pacífic (PTWC) per a les costes canadenques del Pacífic i les d'Alaska. Hawaii i el litoral nord-americà fins a la frontera amb Mèxic també es troben en alerta, tot i que el risc allà és moderat. El PTWC ha advertit que les onades del tsunami podrien "impactar a Hawaii" cap a les quatre de la matinada. Les tres de la tarda, hora catalana.

Les autoritats japoneses han assegurat que és poc probable que el tsunami arribi a les seves costes, a l'altra banda del Pacífic.

El PTWC ha demanat que les persones que es trobin a les àrees afectades per l'alerta busquin zones elevades i s'allunyin de la costa, on podrien produir-se inundacions acompanyades de corrents de risc per als vaixells i barques.

Les advertències pel tsunami, actives tot i el 'shutdown'

L'agència NOAA, el servei nacional del temps dels EUA, és una de les moltes institucions que depenen directament del pressupost federal, igual que els parcs nacionals, correus o les oficines d'estrangeria. Com aquests serveis, doncs, la NOAA s'ha vist afectada pel tancament del govern federal -l'anomenat 'shutdown'-, que es produeix davant la manca d'acord per aprovar el pressupost del govern nord-americà.

Així doncs, tots els que hagin visitat la web de la NOAA per obtenir informació sobre el tsunami hi han trobat aquest missatge: "El govern federal està actualment tancat. NOAA.gov i la majoria dels llocs web associats no estan disponibles. No obstant això, com que la informació que aquest lloc proporciona és necessària per protegir la vida i la propietat, s'actualitzarà i mantindrà durant la parada del govern federal".

stats